Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najmenej šesť mŕtvych pri útoku na policajnú stanicu v Záhedáne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN — Najmenej šesť ľudí zahynulo pri sobotňajšom útoku na policajnú stanicu v južnom Iráne. Podľa štátnej televízie IRIB a tlačovej agentúry IRNA sú medzi mŕtvymi dvaja policajti a "všetci štyria teroristi". Medzi útočníkmi, mali byť aj samovražední atentátnici, píšu svetové agentúry.

K útoku, ku ktorému sa bezprostredne nikto neprihlásil, došlo v Záhedáne, hlavnom meste provincie Sistán a Balúčistán. Jedna z najchudobnejších provincií Iránu hraničí s Pakistanom a Afganistanom a je dôležitou tranzitnou trasou pre pašovanie drog. Je častým dejiskom násilných stretov iránskych bezpečnostných zložiek s pašeráckymi gangmi, ako aj miestnymi separatistami z menšiny Balúčov alebo extrémistickými militantnými skupinami.

O samovražedný útok vraj nešlo

Štátna televízia tiež uviedla, že útočníci mali na sebe pásy s výbušninami. Agentúra Tasnim informovala o najmenej dvoch výbuchoch. Zástupca bezpečnostných zložiek však poprel, že by išlo o samovražedný útok. Viceguvernér Alí Rézá Marhámatí uviedol, že útočníci boli ozbrojení granátmi a pokúsili sa dostať k policajnej stanici. Na sociálnych sieťach boli zverejnené viaceré videá údajne zachytávajúce útok, na ktorých je počuť streľbu. V provincii Sistán a Balúčistán sa nedávno konali jedny z najnásilnejších demonštrácií vyvolané smrťou mladej Kurdky, ktorú minulý rok zadržala takzvaná mravnostná polícia. Zatiaľ čo demonštrácie v iných častiach Iránu ustali, v Záhedáne sa stále konajú každý týždeň.

Viac o téme: Policajná stanicaútok Irán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu