Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pakistan a Irán spájajú sily: Spoločne budú bojovať proti útokom separatistov na hraniciach

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Najvyšší vojenskí velitelia Pakistanu a Iránu sa dohodli na zintenzívnenej spolupráci a zdieľaní informácií od tajných služieb s cieľom zabrániť útokom separatistických militantov na hraniciach medzi týmito dvoma štátmi. V pondelok to uviedla agentúra AP.

Pakistanskí a iránski predstavitelia dohodu schválili počas návštevy pakistanského armádneho generála Asima Munira v Teheráne. Návšteva sa uskutočnila po útokoch v pakistanskom regióne Balúčistan, ktorý má spoločnú hranicu s Iránom a Afganistanom.

archívne video Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Agentúra AP pripomína, že charakter vzťahov Pakistanu a Iránu bol v uplynulých rokoch rôznorodý. Je to najmä dôsledok útokov pakistanských militantov v prihraničných oblastiach. Menšie separatistické skupiny v Balúčistane sa totiž už roky snažia o odtrhnutie tohto regiónu bohatého na ropu a zemný plyn od centrálnej vlády v Islamabade.

Spoločnou hrozbou pre obe krajiny je terorizmus

Velitelia pakistanskej a iránskej armády sa v Teheráne zhodli, že spoločnou hrozbou pre obe krajiny je terorizmus. Zaviazali sa "vykoreniť hrozbu terorizmu v prihraničných oblastiach prostredníctvom zdieľania spravodajských informácií a podnikania krokov proti teroristickým organizáciám". Chcú tiež posilniť spoluprácu v bezpečnostnej oblasti, uviedla vo vyhlásení pakistanská armáda.

Viac o téme: HraniceBojIránPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu