Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Umelkyňa z USA je v koncoch: Snažila sa šíriť kultúru, teraz jej hrozí obrovská pokuta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO – Je priam neuveriteľné, ako sú v niektorých prípadoch nastavené zákony. Sú to však pravidlá, ktorých porušenie sa trestá. Istá umelkyňa zo západného pobrežia USA chcela len pomôcť sociálne slabším. Pocit zo správneho rozhodnutia však vystriedal hnev. Úrady ju informovali, že štátu dlhuje státisíce dolárov.

archívne video

Štefan Holý si vie predstaviť investovať 1,5 miliardy eur do výstavby nájomných bytov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Binta Ayofemiová pochádza z amerického Oaklande. Minulý rok vyhrala ocenenie SFMOMA SECA pre začínajúcich umelcov. Po meste si prenajíma rôzne priestory, kde sa snaží realizovať svoje vízie. Prázdne budovy v San Franciscu premieňa podľa svojich slov na centrá černošskej kultúry, informuje Daily Mail. Dopomáha jej k tomu aj nezisková organizácia Ground Urban. Spočiatku vyzeralo všetko dobre, no postupom času sa začali objavovať problémy. 

Umelkyňa bola obvinená z toho, že neplatí nájom. Celková suma sa vyšplhala na státisíce dolárov. Americké úrady jej dokonca pozastavili podnikateľskú činnosť. Ayofemiová tieto obvinenia odmieta a to aj napriek sťažnostiam najmenej päť majiteľov nehnuteľností v Bay Area, ktorí sa zhodne sťažujú, že im už viac ako tri roky platí oneskorene, alebo vôbec.

Súd na strane nájomcov 

Okrem toho mali byť podľa dohody priestory premenené na kníhkupectvá, liehoviny, či centrá pre spoločenské podujatia. Projekty však padli. "Ide napríklad aj o tento krásny projekt, ale celé to prasklo ako škrupina. Nič sa tam nerobí. Všetko zostalo len na papieri," informovala právnička z Oaklandu Shona Armstrongová, ktorá ešte pred pandémiou prenajala umelkyni Ayofemiovej kancelárske priestory. Neskôr ju však musela vysťahovať."Jednoducho neplatila. Za nájom mi dlhuje viac ako 10-tisíc dolárov," na čo umelkyňa oponovala. Lenže v jej neprospech rozhodol aj Najvyšší súd okresu Alameda. Okrem vyplatenia Armstrongovej musí zaplatiť ďalších 5-tisíc dolárov za súdne trovy. 

Právničku to mrzí, ale ako povedala, v tejto oblasti neexistuje žiadna súdna kontrola. Armstrongová podala na súd trestné oznámenie, pretože Ground Urban slúži podľa nej len ako zástierka. "Najprv sa  prenajme priestor, neziskovka dostane od štátu peniaze na revitalizáciu, lenže tie sa v skutočnosti používajú na niečo úplne iné," vysvetlila Armostrongová. Podľa umelkyne ide o falošné a nepodložené tvrdenia.  

Funguje jediná

Podobný proces s vysťahovaním postihol Ayofemiovú aj v ďalších troch prípadoch. Odvolala sa na  kaviareň a vináreň Dusk Coffee, ktorá je stále v prevádzke. Tá sa nepreruší, pokiaľ sa bude vysťahovanie z priestorov naďalej prešetrovať. Napriek obvineniam a žalobám umelkyňa poprela, že mešká s platením.  

Reštaurácia Sam Jordan's Bar and Grill v San Franciscu vo štvrti Bayview mala byť premenená na remeselnú dielňu a ateliér. Ayofemiová však na revitalizáciu budovy neuhradila pôžičku vo výške približne 1 milión dolárov. Veritelia nakoniec nehnuteľnosť zabavili a predali ju v apríli tohto roku so stratou takmer 300 000 dolárov."Nikdy som niečo také, že jednotlivec uzatvorí veľa nájomných zmlúv a za obrovskú sumu peňazí, no takmer vo všetkých prípadoch nastane ten istý problém s platením," povedal Hussein Saffouri, právnik, ktorý zastupoval na súde vlastníkov nehnuteľností a bytových priestorov. 

Binta Ayofemiová povedala, že na financovanie svojej práce sa spoliehala na investície, predaj svojho umenia a granty. Neposkytla žiadne podrobnosti o svojich investoroch alebo grantoch, iba uviedla, že dohody boli prijateľné. "Poznám mnoho ľudí, ktorí milujú moju prácu. Verím, že keď sa tieto problémy vyriešia, budem môcť opäť oživiť nevyužité priestory na umelecké vyjadrenie," povedala na záver. 

Viac o téme: USASan FranciscoOaklandBinta AyofemiováGround UrbanShona Armstrongová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu