Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miesto, ktoré otestuje skutočných kávičkárov: Za jednu šálku tu zaplatíte viac ako tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PENRITH – Väčšina dospelej populácie si život bez kávy nevie ani predstaviť. Nápoj, ktorý nás naštartuje do každodenných povinností, sa však nevyrába len z jedného druhu kávy. Okrem toho zrná môžu byť pražené rozdielnym spôsobom. Výsledkom je nespočetný výber priamo v obchodoch. Túto konkrétnu kávu však nemôže ochutnať hocikto. Ak po nej naozaj túžite, musíte sa najprv pripraviť na poriadne mastný účet.

archívne video

Potraviny musia mať svoju hodnotu, tvrdí šéf potravinárov Macho (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pokiaľ patríte ku kávičkárom a doslova vyhľadávate najlepšie kaviarne, ani v tomto prípade ste ešte zrejme nepili tzv. Batch. K tejto odrode sa možno ani nikdy nedostanete. Pokiaľ by ste však mali to šťastie a náhodou na ňu natrafíte, dôkladne sa uistite, koľko si za šálku účtuje kaviareň. 

Brew Lab Cafe v austrálskom Penrithe na západe Sydney Batchu ponúka. Je v tom ale malý háčik. Okrem toho, že zákazník si musí kávu objednať aj dva týždne dopredu, za jednu šálku si kaviareň účtuje neuveriteľných 1 500 dolárov (1 380 eur). Informuje o tom 9News. A prečo musí zákazník čakať tak dlho? Zrná tejto kávy sa dovážajú do Austrálie až z Panamy.

Na sopke 

Káva Batch sa pestuje a praží vo výške 1 700 m na sopke Silla De Pando, ktorá sa nachádza blízko hranice Panamy a Kostariky. Chuť tejto kávy odhalil Mitch Johnson, majiteľ kaviarne Brew Lab Cafe. "Nikdy som nič také nepil. Keď som sa o tomto zážitku rozprával s inými ľuďmi, viacerí mi povedali, že chuťovo im pripomína skôr čaj. Je až tak jemná," povedal. 

Káva má od asociácie Specialty Coffee Association známku viac ako 90, čo z nej robí jednu z najviac hodnotených na svete. V nápojovom lístku sa zvykne objaviť pod názvom Batch #22324. Všetky kávy s hodnotením nad 80 sa považujú za niečo špeciálne. "Túto kávu si v našej kaviarni objednali zatiaľ len dvaja zákazníci. Museli čakať aj viac ako dva týždne, pretože jedna vec je preprava zŕn a druha samotná príprava kávy. Barista musel zvoliť úplne iný proces," vysvetlil Johnson.

Netradičná príprava  

Batch - Ninety Plus Coffee sa podáva ako prelievaná káva, nie cez kávovar. Príprava spočíva vo vopred navlhčenom kávovom filtri a následne ohriatím vody na teplotu 94 stupňov Celzia. Voda sa potom prelieva cez v presných časových intervaloch, aby sa nepokazila jedinečná chuť kávy. Až po tomto zdĺhavom procese ju čašník prinesie zákazníkovi. 

"Sme si vedomí toho, že táto káva sa tu nebude piť každý deň. V menu ju ale máme, pretože k nám chodia zákazníci, ktorí tu pijú kávu aj za 200 dolárov (184 eur), a to minimálne raz za týždeň. Tu v Sydney žije doslova kávová smotánka," doplnil majiteľ kaviarne Brew Lab Cafe. Vrecúško kávy Batch #22324 o hmotnosti 10 gramov stojí neuveriteľných 368 eur, zatiaľ čo štandardné kilové balenie 16 560 eur. Joseph Brodsky, ktorý ako prvý vypestoval zrná tejto kávy, ju považuje za najlepšiu, akú kedy ochutnal. 
 

Viac o téme: KávaAustráliaSydneyPenrithBatch #22324Brew Lab Cafe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu