Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chorvátska ulica hrôzy! Zavedie vás sem takmer každá navigácia, domáci sa boja o svoje životy: Radšej sa jej vyhnite

Ulica Put Balan v chorvátskom Trogire
Ulica Put Balan v chorvátskom Trogire (Zdroj: Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca )

TROGIR – Známe chorvátske letovisko ukrýva v sebe spleť uličiek, z ktorých nie všetky sú pre ľudí bezpečné. Budovy sú na niektorých miestach stavané veľmi zvláštne, na čo doplatila v prvom rade cestná komunikácia. Ľudia na tejto ulici cez deň radšej ani nevychádzajú z bytov, pretože sa boja, že ich každú chvíľu niečo prejde.

archívne video

Dôležité rady dopravného experta vodičom pred odchodom na dovolenku (Zdroj: FB/Polícia SR)

Takmer každý turista sa podľa GPS navigácie v trogire skôr či neskôr ocitol na ulici, ktorú by mali problém prejsť aj profesionálny jazdci Rally. Pokiaľ sa pred vami zjaví Put Balana, radšej zaraďte spiatočku a snažte sa nájsť inú cestu. V opačnom prípade je takmer isté, že váš prechod sa skončí nehodou, v horšom prípade tragédiou. 

Ulica Put Balana v Trogire má totiž jednu veľkú nevýhodu, informuje Slobodna Dalmacija. I keď jej asfaltový povrch je lepší, ako vo viacerých slovenských mestách, je široká necelé dva metre. Domáci si už zvykli, že prejsť 450 metrov dlhú cestu hrôzy je namáhavejšie, ako akákoľvek iná mestská komunikácia. Niečo ako chodník by ste tu hľadali márne, takže pre chodcov je to obzvlášť nebezpečné. 

Úzka, ale rušná

Obyvatelia Trogiru ju prezývajú "Ulica obetí GPS". Pokiaľ sa odohrá v Trogire doprvná nehoda, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o tento úsek. Nemusí ísť o zrážku áut alebo zrazenie chodca. Častokrát tu vozidlá doslova uviaznu. Ide pritom o jednu z najrušnejších ulíc v meste. Každý deň sa tu premávajú desiatky motoriek a skútrov. Dopravné značenie však hovorí jasne, že prechod je povolený len pre rezidentov. Keďže nejde o jednosmerku, tabuľa so zákazom prejazdu je na obidvoch koncoch ulice. Väčšine domácim to však očividne nič nehovorí. 

 

Ulica žrtava GPS-a

Posted by Dnevna doza prosječnog Dalmatinca on Wednesday, August 11, 2021

Strach na dennej báze

"Najhoršie je to ráno v nočných hodinách. V lete od 8:30 do 11:00 a potom od 18:00 do polnoci tu prejde v priemere každú minútu jedna motorka alebo skúter. Problém je, že majitelia bytov idú priamo z domu na ulicu, nemajú tu žiadne predzáhradky. Je to veľmi nebezpečné, najmä pre deti," informuje Mario Juranovič, člen Mestského úradu ostrova Čiovo. Okrem toho predostrel, že situáciu už dávnejšie ohlásil na polícii v Trogire, no do dnešného dňa sa s tým nič nespravilo.

 

Kiša, Trogir i GPS 😅

Posted by Dnevna doza prosječnog Dalmatinca on Monday, September 5, 2016
 

Otvorena sezona u Ulici žrtava GPS-a 🤣🙈

Posted by Dnevna doza prosječnog Dalmatinca on Thursday, June 22, 2023

Obyvatelia na znak protestu dokonca už aj zablokovali ulicu, no spôsobilo im to ešte väčšie problémy. Petíciu podpísali už v roku 2016. Žiadali, aby aspoň dvakrát do týždňa regulovala premávku na ich ulici polícia. "Nič nepomohlo. Za obývačkou máme doslova rally trať. Bojíme sa a naše deti sú vystrašené. Každý rokom je to horšie. Raz sa tu zrazili štyri motorky, no nikto z nich nevolal políciu. Tu sú takéto nehody na dennej báze. Najhoršie je, keď tadeto letia bicykle, skútre a motorky", priblížila Nina Gruićová, jedna z obyvateliek ulice Put Balana.

Prišli s riešením 

Pred dvomi rokmi odoslali obyvatelia Put Balana na magistrát mesta dopis, v ktorom prosili o riešenie situácie. Prišli dokonca aj s návrhom. V hornej časti ulice by sa mala vybudovať rampa na senzor a prechádzať by ňou mohli len nájomníci a majitelia bytov. Starosta však odpovedal, že nie je jasné, aká je vôľa občanov. 

V júni tohto roku prijala policajná stanica Trogir celkovo 3 oznámenia o prejazde vozidiel na Puta Balana v Trogire, a to aj napriek viditeľnému zákazu vyznačenému dopravným značením. "V súčasnej dobe by mala byť ulica Put Balana pod kontrolou polície, ktorá na miesto vyslala hliadky. Muži zákona by tu mali byť počas celej dovolenkovej sezóny," informuje polícia v Trogire.  
 

Viac o téme: úzkaDopravné nehodyPolícia ChorvátskoTrogirPut BalanaUlica hrôzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu