Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pamätáte si stroskotanca s kolesom a neoprénom? Chcel sa dostať do Ruska, teraz tam čaká na rozsudok a trest!

V máji sa plavil do Ruska na nafukovacom kolese, teraz je tam vo väzbe. Zobraziť galériu (2)
V máji sa plavil do Ruska na nafukovacom kolese, teraz je tam vo väzbe. (Zdroj: Facebook/L.S., Twitter.com/NEXTA)

MOSKVA - Jeho neuveriteľný príbeh zo začiatku mája spoznali vďaka médiám viacerí ľudia po celom svete. "Preslávil" Slovensko svojou plavbou na nafukovacom kolese v neopréne po rieke do Ruska. Prorusky mysliaci 46-ročný Ján však zrejme nečakal takéto studené privítanie v krajine, ktorú posadil na piedestál slobody, keď jedným dychom komentuje vraj zlé politické podmienky v EÚ. To bol aj dôvod, prečo sa rozhodol takto bizarne dostať do Ruska. Podarilo sa mu to, ale teraz čaká na rozsudok a pravdepodobný niekoľkoročný trest vo väzení.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 497 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa najnovších správ zo sociálnej siete Telegram (ktorá je významne neregulovaná a často sa na nej objavujú proruské príspevky) ide o 46-ročného Jána Mazáka. Muž, ktorý sa na nafukovacom kolese plavil po rieke Narva z Estónska do Ruska, kam sa dostal s niekoľkými eurami v hotovosti a minimom veci, je vzdelaním hudobný skladateľ, filozof a dramatik z Košíc. O hudbu sa vraj zaujíma od detstva, pričom na vlastných internetových stránkach uvádza, že vytvoril novú formu drámy s operou, a nie je mu cudzia tvorba Richarda Wagnera.

Práve na spomínanom telegrame sa objavili viaceré a aktuálne útržky rozhovoru s týmto mužom, ktorý momentálne čaká vo väzbe na rozsudok za nelegálne prekročenie ruských hraníc.  "V Rusku som nikdy nebol, ale chcel som k vám už v roku 2015," povedal skrz svojho prideleného advokáta Ivana Porečnoja. "Vízum som nemohol získať – na Slovensku nie je veľvyslanectvo a v Európskej únii je Rusko považované za darebácku krajinu," posťažoval sa Mazák.

Pamätáte si stroskotanca s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/L.S.)

Nevedel sa tam dostať legálne, tak si zobral koleso a neoprén

Viacerí pritom ostali po tohtoročnom máji v šoku, keď sa dozvedeli, že Slovák sa v čase zúriacej vojny na Ukrajine pokúšal dostať do Ruska. Urobil to svojským spôsobom, no keď ho našla hliadka, nevedeli, čo si majú myslieť. Priamo mužom na brehu povedal, že je "nespokojný ako s rastom spotrebiteľských cien, tak so zavádzaním nových pohlaví".

Muž mal v kufri niekoľko stoviek eur v hotovosti, nafukovacie koleso a neoprén, pomocou ktorých sa chcel cez rieku dostať do milovanej krajiny, ktorú považuje za vrchol slobody a demokracie. V súčasnosti je pritom Rusko paradoxne označované viacerými relevantnými inštitúciami a odborníkmi na bezpečnosť ako agresor na Ukrajine.

Muž mal v Moskve umelecké plány, namiesto toho zrejme skončí vo väzení

"Čo ste si mysleli, že budete v Rusku robiť? Ako budete vedieť vyžiť a zarábať?" znela jedna z otázok na spomínaného muža. "Plánoval som sa uchádzať o miesto v niekoľkých divadlách, vrátane Máriinského a Veľkého divadla v Moskve. Chcel som si privyrobiť predajom vlastných diel, písaním hudby a učením ľudí cez hru na klavíri," argumentoval muž, ktorého príbeh na sociálnej sieti odsledovala česká novinárka Lucie Sulovská.

Mazákva milovaná krajina však nemá v úmysle splniť mu jeho umelecký sen, no namiesto toho ho na úvod privítalo väzenie v Gorelovom. Dodal však, že jeho matka o plánoch vedela a podporovala ho. Obhajca sa s ňou teraz ešte len pokúša spojiť.

Viac o téme: MužPlavbaNeoprénRuskoJán MazákNafukovacie koleso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu