Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko zakázalo činnosť organizácie Human Rights House Foundation

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko v piatok oznámilo, že zakazuje na svojom území pôsobenie neziskovej organizácie Human Rights House Foundation (HRHF). Organizáciu obvinilo z podnecovania spoločenských nezhôd. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Zákaz sa vzťahuje na zastrešujúcu organizáciu a jej päť pobočiek v ukrajinskej Černihivskej oblasti, na ruskom anektovanom Kryme, v Gruzínsku, Arménsku a Litve.

Ruská generálna prokuratúra uviedla, že HRHF vyhlasuje za nežiaducu, čo predstavuje jej zákaz. Dôvodom je údajné úsilie tejto organizácie narušiť stabilitu politickej situácie v Rusku, zdiskreditovať ruskú zahraničnú politiku a vplývať na verejnú mienku.

Prokuratúra tiež HRHF obvinila z poškodzovania dobrého mena ruských ozbrojených síl. To je trestný čin na základe zákona, ktorý Rusko prijalo vlani po začiatku invázie na Ukrajinu, pripomína Reuters. Organizácia HRHF na žiadosť Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

HRHF je koalícia 90 nezávislých ľudskoprávnych organizácií, ktoré podporujú slobodu zhromažďovania a slobodu prejavu na západnom Balkáne, na Kaukaze a vo východnej Európe vrátane Ukrajiny. Väčšinu finančných prostriedkov získava od súkromných darcov v krajinách EÚ a od vlád. HRHF sa zúčastňuje na ochrane politických väzňov v Bielorusku, či organizácii vzdelávacích a ďalších podujatí v severnej časti Ukrajiny, píše Reuters.

Viac o téme: OrganizáciaRuskoVladimir PutinHRHF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu