Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chorvátske pláže desí morský živočích: Dovolenkári, dávajte si pozor! Môžete skončiť v riadnych bolestiach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

DUBROVNÍK - Chorvátsko trápi ďalší problém. Po výkaloch, ktoré sa objavili pri Makarskej, sa objavila iná pliaga. Tentoraz na vychýrenom mieste na juhu krajiny - v Dubrovníku. Dovolenkárom totiž hrozí, že si z vody odnesú bolestivé poranenia od medúz.

Mesto Dubrovník je vychytená destinácia, ktorú vyhľadáva mnoho dovolenkárov, medzi nimi aj Slovákov. Lenže práve tu majú teraz veľké problémy. Turisti na priľahlých plážach môžu prísť v tamojších vodách k bolestivému úrazu.

Nádherné pamiatky a krištáľové more len dve hodiny od nás: Hitom sezóny je Dubrovník (Zdroj: Zoznam/ ako)

Ako píše Dubrovački dnevnik, k pobrežiu tam priplávali od západu nebezpečné medúzy. Zaplavili pláže od obce Orašac až po štvrť Babin Kuk v Dubrovníku. Jeden z hotelových hostí pre denník povedal: "Ľudia vyliezajú z mora a nariekajú. Za jediné popoludnie je takýchto prípadov niekoľko."

Vinníka popŕhlenia sa po odchyte podarilo aj identifikovať. Ide o medúzu tanierovku svietivú. Ľudia ju môžu ľahko prehliadnuť, pretože výborne splynie s vodou. A to napriek tomu, že má svietivú ružovú farbu.

Chorvátske pláže desí morský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto morské živočíchy plávajú a lovia v skupinách pri hladine. To ešte zosilňuje pravdepodobnosť popŕhlenia. "Ich popŕhlenie je veľmi bolestivé a môže zanechať jazvy ešte niekoľko dní po stretnutí. U niektorých ľudí môže trvať aj mesiac, kým sa rana zahojí," povedala pre portál Danas morská biologička Ivona Onofrová.

Ako postupovať po poranení

Tanierovka má v sebe silné toxíny, ktoré vypúšťa na svoju obeť. Ranu teba opláchnuť morskou vodou, natrieť gélom proti alergii a neustále chladiť. Ak ani to nepomôže, treba si dať tabletky proti bolesti.

Je možné, že medúzy priplávali od talianskeho pobrežia. Tam je ich výskyt častý. Dokonca tam niektoré hotely do mora inštalovali siete, aby zabránili nebezpečným živočíchom priplávať k brehu.

Viac o téme: PoranenieMedúzyPlážeChorvátskoDubrovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu