Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre vstup do Chorvátska je potrebný originál dokladu, nie fotografia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Dromedar / AKO)

BRATISLAVA - Pre vstup do Chorvátska cez maďarské hranice je potrebný originál cestovného pasu či občianskeho preukazu. Pripomína to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že chorvátske hraničné orgány neakceptujú fotografie slovenských dokladov v mobilných zariadeniach. Rezort o tom informuje na webe.

"V prípade tranzitu cez Maďarsko do ďalších krajín je nutné, aby mali občania SR doklad platný aspoň takú dobu, akú vyžadujú predpisy ďalších navštívených krajín," dodalo ministerstvo. Upozorňuje, že ak slovenský občan na hranici zistí, že nemá potrebné doklady, alebo že je jeho doklad neplatný, musí sa vrátiť na Slovensko a zabezpečiť si platný doklad.

Rezort preto odporúča cestujúcim overiť si platnosť dokladov. Organizátorom autobusových zájazdov radí skontrolovať cestujúcim doklady ešte pred vstupom na územie Maďarska. "Odporúčame pri odchode z benzínových čerpadiel, odpočívadiel skontrolovať si, či občania doklady nezabudli, respektíve im nevypadli z vozidla a podobne," doplnilo ministerstvo.

Stratu alebo odcudzenie dokladu v Maďarsku je potrebné nahlásiť na polícii

Pripomína tiež, že stratu alebo odcudzenie dokladu v Maďarsku je potrebné nahlásiť na polícii v obvode, kde ku strate došlo. S dokladom od maďarskej polície sa môže občan vrátiť do 48 hodín na územie SR. "Upozorňujeme, že doklad o strate/odcudzení od maďarskej polície neslúži na cestovanie do tretej krajiny," poznamenalo MZVEZ.

Viac o téme: VstupFotografiaMinisterstvo zahraničných vecíChorvátskoOriginál dokladu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu