Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súdny dvor Európskej únie potvrdil zbavenie imunity katalánskych poslancov Európskeho parlamentu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ v stredu zamietol žalobu troch katalánskych europoslancov, ktorých Európsky parlament na žiadosť Španielska zbavil imunity.

Súd uviedol, že "odmieta všetky prosby" Carlesa Puigdemonta, Antoniho Comina a Clary Ponsatiovej, ktoré v skutočnosti potvrdzujú rozhodnutie parlamentu z roku 2021. Španielsko požiadalo o zrušenie ich imunity, aby mohlo podniknúť voči nim právne kroky pre referendum o nezávislosti v Katalánsku v roku 2017. O niekoľko týždňov neskôr katalánska administratíva vedená Puigdemontom krátkodobo vyhlásila nezávislosť, čím vyvolala politickú krízu.

Súdny dvor Európskej únie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Súdny dvor zamietol všetky žaloby podané trojicou

Puigdemont, Ponsati a Comin utiekli do zahraničia, aby unikli väzeniu. V roku 2019 sa stali zákonodarcami v Európskom parlamente. Stredajšie rozhodnutie Všeobecného súdu EÚ – jedného z tribunálov tvoriacich Súdny dvor Európskej únie odmietlo ich argument, že bola porušená zásada nestrannosti Európskeho parlamentu. Stanovilo tiež, že "parlament nie je povinný skúmať zákonnosť španielskych súdnych aktov", keďže táto otázka patrí "výhradne" do kompetencie španielskych orgánov. Zamietol všetky žaloby podané trojicou, "najmä ich argumenty, že parlament nesprávne dospel k záveru, že sporné súdne konanie nebolo začaté s úmyslom poškodiť činnosť členov".

Viac o téme: ImunitaPotvrdenieZbavenieEurópsky parlamentSúdny dvor EÚKatalánski poslanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu