Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty deviaty (4. júla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV/MOSKVA - Ruská armáda zostrelila v okolí Moskvy päť bezpilotných lietadiel, v dôsledku čoho muselo prerušiť prevádzku aj medzinárodné letisko Vnukovo. Informovalo o tom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a AFP. Situáciu a dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 495

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 495 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:32 Parlamentné zhromaždenie OBSE uznalo Rusko za štátneho sponzora terorizmu a súkromnú žoldniersku skupinu Wagner Group za teroristickú organizáciu, uviedol člen ukrajinskej delegácie.

21:31 Rus Alexej Moskaľov, ktorý bol odsúdený na dva roky odňatia slobody za poškodzovanie mena ruskej armády, požiadal súd o trest smrti. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

20:51 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi Bulharsko na pozvanie novej vlády, informoval dnes bulharský denník 24 Chasa s odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje.

20:50 Mierový vyslanec pápeža Františka pre Ukrajinu, taliansky kardinál Matteo Zuppi, v utorok uviedol, že pracuje na "mechanizme" zameranom na návrat ukrajinských detí deportovaných do Ruska. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a ANSA.

19:42 Rusko možno pripravuje provokáciu v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni "v blízkej budúcnosti", informoval Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

19:41 Holandská vláda dnes oznámila ďalší balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 118 miliónov eur (približne 128 miliónov USD), ktorý bude určený na humanitárne a hospodárske potreby krajiny.

19:40 Ukrajinské útoky dronmi na ruskom území by "neboli možné" bez pomoci Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí po zostrelení piatich bezpilotných lietadiel v okolí Moskvy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval Američanom ku Dňu nezávislosti a poďakoval im za pokračujúcu podporu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii. TASR o tom informuje podľa správy americkej televízie CNN.

17:54 Približne od 18:30 miestneho času je známych 43 zranených pri ruskom útoku na Pervomajskij v Charkovskej oblasti zo dnes, informoval gubernátor Oleh Syniehubov.

17:30 Taliansko zmrazilo aktíva ruských oligarchov v hodnote približne 2 miliardy eur (2,5 miliardy USD) od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu v minulom roku, uviedla dnes centrálna banka krajiny, ktorú citovala agentúra Reuters.

17:29 Ruská stíhačka MiG-31 sa v utorok zrútila do Tichého oceánu pri polostrove Kamčatka. Záchranári po dvoch pilotoch lietadla pátrajú. TASR prevzala správu z agentúry AP.

16:10 Ruskom okupovaná Záporožská jadrová elektráreň v noci na dnes opäť stratila pripojenie k svojmu hlavnému vonkajšiemu elektrickému vedeniu, informovala ukrajinská štátna agentúra pre jadrovú energiu Energoatom.

16:09 Maďarská vláda bude odmietať financovanie vývozu zbraní na Ukrajinu zo strany Európskej únie až dovtedy, kým maďarskú banku OTP nevymažú z kyjevského zoznamu medzinárodných sponzorov vojny. Vyhlásil to v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

15:46 Tridsaťjeden ľudí vrátane deviatich detí bolo v utorok hospitalizovaných po ruskom útoku na mesto Pervomajskyj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:18 Spojené štáty a Ukrajina v utorok ocenili pevné vedenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorého pôsobenie vo funkcii členské štáty predĺžili do 1. októbra 2024. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

15:01 Ukrajina obvinila Gruzínsko z mučenia väzneného gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý má aj ukrajinské občianstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:00 Moskva v utorok potvrdila, že so Spojenými štátmi rokuje o potenciálnej výmene väzňov. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že podrobnosti z týchto rozhovorov sa zverejňovať nebudú.

14:26 Ruské ostreľovanie mesta Pervomajskij v Charkovskej oblasti zranilo najmenej 16 ľudí vrátane siedmich detí, informovala dnes regionálna policajná služba.

14:05 Ukrajinské jednotky postúpili v smere na Berdiansk až o 2 km, uviedol dnes vojenský hovorca Valerij Šeršen.

13:34 Rusko bude pokračovať v boji proti sankciám, ktoré na neho uvalili západné krajiny pre jeho "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Povedal to v utorok ruský prezident Vladimir Putin na virtuálnom summite lídrov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Rusko sebavedome odoláva a bude odolávať vonkajšiemu tlaku, sankciám a provokáciám," povedal šéf Kremľa v prejave.

13:25 Viac ako 253.000 eur sa doteraz podarilo zozbierať vo verejnej zbierke na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby, ktoré má pomôcť pri odmínovaní Ukrajiny. Je to približne 40 percent z ceny odmínovacieho zariadenia, ktoré má do konca roka vyrobiť krupinská spoločnosť WAY Industries. Na utorkovej tlačovej konferencii v Krupine o tom informovali iniciátori zbierky.

12:28 V Sevastopole narazil zástupca druhej svetovej armády do stromu.

11:45 Gruzínsko uviedlo, že výzva prezidenta Zelenského vydať Michaila Saakašviliho Ukrajine bola pre nich urážkou. Uviedol to predseda vládnucej strany Irakli Kobachidze.

10:46 Oceňovaná ruská investigatívna novinárka Jelena Milašinová skončila v nemocnici po tom, ako ju v utorok v Čečensku brutálne zbili neznámi útočníci. Oznámila to ľudskoprávna skupina Memorial, informovala agentúra AFP. "Jelena Milašinová má zlomené prsty a občas stráca vedomie. Na celom tele má modriny," uviedol Memorial na sociálnych sieťach.

10:44 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 4. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu