Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNE Prezident Volodymyr Zelenskyj už je neďaleko nás: Spoločné vyhlásenie s českým prezidentom Pavlom

Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského. Zobraziť galériu (7)
Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského. (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

BRATISLAVA - Bratislava stojí pred návštevou storočia. Evidentne sa totiž všetko pripravuje na návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zatiaľ je síce všetko v rovine špekulácií, no viaceré okolonosti naznačujú tomu, že sa štátne zložky pripravujú na niečo veľké. V diplomatických kruhoch sa už o tom podľa všetkého hovorí ako o jasnej veci, no isté je, že v Bratislave dnes okrem iného pristálo aj špeciálne lietadlo.

Video: Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade:

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

Aktualizácia 22:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rokovaní s českým prezidentom Petrom Pavlom poďakoval za českú pomoc Ukrajine. To, čo robí Česko pre slobodu ukrajinského ľudu, je poznať, povedal. Varoval pred následkami ruskej propagandy, ktorá má podľa neho vplyv aj v Česku. Za ideálne by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie (NATO). Zjednotiť na tomto názore všetkých členov aliancie je zložité, ale je správny moment jednotu, myslí si.

Aktualizácia 22:14

Ukrajinská protiofenzíva ukazuje, že Rusko nie je zďaleka také silné, ako sa snažilo všetkých presvedčiť. Po dnešnom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prahe to povedal prezident Petr Pavel. Česko podľa neho prispelo za dobu trvania invázie celkovou hodnotou 45 miliárd korún na boj proti ruskej agresii.

Aktualizácia 21:22

Pavel so Zelenským diskutoval o situácii na fronte, vývoji v Bielorusku, summite NATO a zapojení Českej republiky do obnovy Ukrajiny, uviedol Hrad. Delegácie teraz rokujú, informuje ČT24.

Aktualizácia 20:40

Český prezident Petr Pavel privítal vo štvrtok na Pražskom hrade prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Nasledovať bude súkromné rokovanie hláv štátov a tiež spoločné pracovné rokovanie s delegáciami.

Približne o 20.30 h dorazila kolóna s ukrajinským prezidentom pred prvé nádvorie Pražského hradu. Na Hradčianskom námestí ho potleskom privítal dav ľudí. Následne si Zelenskyj podal ruku s českým prezidentom a po hymnách oboch krajín sa prezidenti prešli popri nastúpených príslušníkoch hradnej stráže.

Aktualizácia 20:05

Lietadlo s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo štvrtok večer pristálo na Letisku Václava Havla v Prahe. Jeho program v Česku začne oficiálnym prijatím na Pražskom hrade, kde bude potom rokovať s prezidentom Petrom Pavlom.

Aktualizácia 19:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter vo štvrtok potvrdil, že navštívi Prahu. Okrem prezidenta ČR Petra Pavla sa stretne aj s premiérom Petrom Fialom a predsedami oboch komôr parlamentu. Témou rokovaní bude vojenská podpora Ukrajiny či summit NATO vo Vilniuse.

Aktualizácia 16:55

Česká spravodajská televízia informuje o tom, že Zelenskyj by sa mal v Česku objaviť už dnes. Odkazujú sa na zdroje z agentúry AP.

MIMORIADNE Prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/ČT24)

Deň, na ktorý sa mnoho diplomatických autorít na Slovensku vo veľkom pripravovalo. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj má podľa všetkého prvýkrát od začiatku masového vpádu ruského agresora na Ukrajinu prísť na Slovensko. Keďže ide o mimoriadne citlivú informáciu, viaceré autority z bezpečnostných dôvodov skrývali túto záležitosť pred verejnosťou. Vzhľadom na globálnu situáciu je to ale pochopiteľné.

Cesta z Bulharska do Prahy s mimoriadnou zastávkou 

Zelenskyj bol totiž počas posledných hodín na zahraničnom rokovaní v Bulharsku. Následne má  napokon cestou do Prahy aj jednu mimoriadnu zastávku - v Bratislave. O tejto informácií sa do posledných sekúnd len polemizuje.

Zelenskyj pricestoval do Bulharska na pozvanie premiéra Niklaia Denkova, odkiaľ zverejnil aj video.

Práve TV Markíza prišla s informáciou, že by sa na ceste medzi Bulharskom a Prahou mohol Zelenskyj v najbližších hodinách "ocitnúť" v Bratislave. Všetci teraz očakávajú, či sa tieto dohady naplnia.

Americký vládny špeciál v Bratislave len pár hodín pred príchodom prezidenta

Tieto domnienky ešte viac posilnil fakt, že sa krátko pred možným príchodom Zelenského do Bratislavy na našom letisku objavil americký vládny špeciál, ktorý letel z Rumunskej Konstancy.

Americký špeciál na letislu M.R. Štefánika (Zdroj: Tip čitateľa)

MIMORIADNE Prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nie je jasné, či prílet špeciálu súvisel so Zelenského príchodom, no nateraz to nie je ani vylúčené. V prípade tak dôležitých hostí sa totiž zvykne aplikovať systém diplomatického predvoja, ktorý má za úlohu skontrolovať bezpečnosť tunajších a vonkajších podmienok na prílet takého hosťa na územie nášho štátu. Následne by to isté lietadlo mohlo teoreticky dopraviť Zelenského na naše územie.

MIMORIADNE Prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flightradar24.com)

MIMORIADNE Prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: flightradar24.com)

Viac o téme: Návšteva SlovenskoUkrajinaPrezidentVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu