Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Expert na medzinárodné vzťahy: Putin nechce na Ukrajine ustúpiť, no zutekal aj pred wagnerovcami

Michael McFaul ako americký veľvyslanec počas pôsobenia v Moskve Zobraziť galériu (2)
Michael McFaul ako americký veľvyslanec počas pôsobenia v Moskve (Zdroj: Facebook/U.S. Embassy Moscow)

MOSKVA – S odstupom času je viac ako jasné, že Putin netušil do čoho ide, keď spustil inváziu na Ukrajinu. Spočiatku to vyzeralo ako blesková vojna, no keď sa mu nedarilo obsadiť Kyjev a utrpel aj niekoľko porážok, musel sa stiahnuť. Napriek tomu sa podľa bývalého amerického diplomata nechce vzdať. Z tohto konfliktu chce vyjsť s územnými ziskami.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 494 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Michael McFaul (59) pôsobil v rokoch 2012-2014 ako americký veľvyslanec v Moskve. Ešte predtým robil poradcu vtedajšiemu americkému prezidentovi Barrackovi Obamovi, ktorému pomohol s obnovením vzťahov s Moskvou. V roku 2014 nastal zlom. Kremeľ ho vyhostil z krajiny a Putin žiadal dokonca spätne jeho návrat a vyšetrovanie. Od návratu do USA pôsobí ako profesor medzinárodných vzťahov na Stanforde.

Profesor McFaul spolupracuje s kanceláriou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jej riaditeľom Andrijom Jermakom vedie skupinu, ktorá vytvára podklady a odporúčania k ruským a bieloruským sankciám.  

"Rôzni analytici a oficiálni predstavitelia tvrdia od začiatku invázie na Ukrajinu, že Putin od svojich podmienok nikdy neustúpi. Potrebuje totiž víťazstvo, čím by si zachoval svoju tvár. Bez územných ziskov Kremeľ inváziu neukončí," tvrdí McFaul. Putin podľa neho vo svojom prejave spred invázie hovoril, akoby sa pripravoval na veľký boj. "Keď však mohol zastaviť postup wagnerovskej skupiny, radšej sa stiahol," doplnil. 

Prijal radšej poníženie

Ruský vládca prijal podľa McFaula poníženie namiesto toho, aby sa vzburu snažil potlačiť. "Toľkí putinológovia nám tvrdili, že vodca Kremľa vzbudzuje strach, no presne ten istý vodca sa ocitol v situácii ako myš lapená v kúte. Nakoniec sa ukázalo, že táto myš nie je až taká nebezpečná," snažil sa vysvetliť americký profesor a expert na medzinárodné vzťahy. 

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Gavriil Grigorov)

Bývalý americký veľvyslanec podotkol, že Putin sa v prípade neúspešného obsadzovania Ukrajiny uchýli radšej k vyjednávaniu a následnému ukončeniu vojny. "Nastane to vtedy, keď začne strácať územia a jeho armáda bude prehrávať. Tí, ktorí tvrdili, že Ukrajina nesmie zaútočiť na Krym, aby konflikt nezačal eskalovať, musia túto hypotézu teraz prehodnotiť. Čím viac sa bude cítiť Putin ohrozený, tým skôr môže začať vyjednávať," povedal McFaul na záver.

Viac o téme: ProfesorAnalytikMedzinárodné vzťahyVladimir PutinVojna na UkrajineMichael McFaul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu