Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko previezlo na svoje územie už viac ako pol milióna ukrajinských detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

MOSKVA - Rusko previezlo na svoje územie už približne 700.000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to v nedeľu neskoro večer Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. Informuje agentúry Reuters.

"Za posledné roky u nás našlo útočisko 700.000 detí, ktoré utiekli pred bombardovaním a ostreľovaním z konfliktných oblastí na Ukrajine," napísal Karasin na platforme Telegram.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 494

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 494 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusko spustilo masívnu inváziu na Ukrajinu vlani vo februári. Moskva tvrdí, že z Ukrajiny na ruské územie priváža siroty a deti, ktoré zostali opustené v oblastiach bojov, čím im zaisťuje potrebnú ochranu. Podľa Kyjeva boli však mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli z svojich domovov odvezené násilne.

Odhady USA

Väčšina takýchto presunov sa uskutočnila na začiatku vojny. USA ešte v júli odhadli, že Rusko z Ukrajiny "násilne deportovalo" 260.000 detí. Ukrajinské ministerstvo pre integráciu okupovaných území uvádza, že v súčasnosti sa za nezákonne deportovaných považuje 19.492 ukrajinských detí.

Viac o téme: DetiPrevozRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu