Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojna prišla do Ruska: Vyhlásila to bieloruská líderka exilovej opozície

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

MINSK - Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská v sobotu v súvislosti s najnovším vývojom v Rusku vyzvala Bielorusov, aby do prebiehajúcich udalostí nezasahovali ani na strane Kremľa a ani na strane vodcu vzbúrencov Jevgenija Prigožina.

Ako na svojom webe píše Rádio Sloboda (RFE/RL), vo svojom videoposolstve Cichanovská túto požiadavku vysvetlila tým, že ani jedna zo strán tejto konfrontácie "nie je priateľom Bieloruska". Cichanovská zároveň poukázala na to, že nepokoje v Rusku poskytujú Bielorusku šancu zbaviť sa závislosti od Moskvy. 

Archívne video: Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Apelovala na bieloruskú armádu, aby "vyhnali" jednotky ruskej armády rozmiestnenä na bieloruskom území. Vyslovila sa aj za uzavretie hraníc s Ruskom. "Ak túto šancu nevyužijeme, Rusko nám urobí to isté, čo urobilo Ukrajine," upozornila s tým, že "vojna prišla do Ruska" a je dôsledkom minuloročného ruského útoku na Ukrajinu.

S vyhlásením k situácii v Rusku prišiel v sobotu aj Pluk Kastuša Kalinovského - bieloruská ozbrojená formácia bojujúca na Ukrajine po boku ukrajinskej armády. Predstavitelia pluku označili súčasné udalosti v Rusku za "začiatok konca veľkej tyranie". Rovnako ako Cichanovská vyzvali nezapájať sa do diania v Rusku, ale pripraviť sa na "signál" na vyvolanie povstania v Bielorusku.

Viac o téme: PresunRuskoBieloruskoJevgenij PrigožinSviatlana CichanovskáVojna na UkrajineVojna v Rusku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu