Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ a Tunisko sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti migrácie

Migranti v Tunisku Zobraziť galériu (3)
Migranti v Tunisku (Zdroj: SITA/AP Photo)

TUNIS/BRUSEL – Vzhľadom na zvyšujúce sa počty migrantov a ich nebezpečné cesty cez Stredozemné more sa Európska únia a Tunisko dohodli v nedeľu na ďalšej posilnení spolupráce v tejto oblasti. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, holandský premiér Mark Rutte, talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd podpísali v Tunise memorandum o porozumení o strategickom a komplexnom partnerstve. Eurokomisia tak bude môcť severoafrickej krajine zápasiacej s hospodárskou krízou začať poskytovať finančnú pomoc v celkovej výške 900 miliónov eur.

Migranti v Tunisku
Zobraziť galériu (3)
Migranti v Tunisku  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Trojica politikov z EÚ bola v Tunise na rozhovoroch o takejto dohode už pred mesiacom. Výmenou za finančnú pomoc by Tunisko malo silnejšie zakročiť proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú smerom do Európy.

"Máme dobrý balík (opatrení). Teraz je čas ho uskutočniť," uviedla von der Leyenová. "Sme pevne odhodlaní to čo najrýchlejšie realizovať," povedal tuniský prezident. V súvislosti s migráciou sa zmienil o "neľudskej situácii", ktorú je potrebné riešiť kolektívne. Tunisko patrí k hlavným tranzitným krajinám, cez ktoré prechádzajú migranti na ceste do Európy. Na nebezpečnú plavbu sa vydávajú aj mnohí Tunisania v dôsledku zhoršujúcej sa ekonomickej krízy a vysokej nezamestnanosti.

Migranti v Tunisku
Zobraziť galériu (3)
Migranti v Tunisku  (Zdroj: SITA/AP Photo)

V uplynulých mesiacoch sa počty týchto migrantov výrazne zvýšili. Talianske ministerstvo vnútra eviduje od začiatku roka do piatka 14. júla viac ako 75.000 migrantov, ktorí dorazili na člnoch na pobrežie krajiny. V rovnakom období minulého roka ich bolo približne 31.900.

Viac o téme: MigráciaTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu