Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Katolícka cirkev v Nemecku zažíva krízu: Minulý rok z nej vystúpil rekordný počet ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

MNÍCHOV - Viac než pol milióna ľudí opustilo v priebehu minulého roka rady katolíckej cirkvi v Nemecku, vyplýva z údajov Nemeckej biskupskej konferencie (DBK), ktoré zverejnili v stredu. Informovala o tom správa z agentúry DPA, ktorá pripomína, že v uplynulých rokoch z cirkvi vystupuje čoraz viac nemeckých katolíkov.

"Exodus" 522 821 členov v roku 2022 výrazne prekonal aj predchádzajúci rekord z roku 2021, keď z katolíckej cirkvi odišlo dovedna 359 338 ľudí. "Katolícka cirkev umiera trýznivou smrťou priamo pred očami verejnosti," podotkol pre DPA Thomas Schüller, expert na katolícke kanonické právo z univerzity v Münsteri. 

Archívne video: Vláda upraví, z ktorých dotačných schém, môžu cirkevné organizácie žiadať o podporu, uviedol Krajniak

Vláda upraví, z ktorých dotačných schém, môžu cirkevné organizácie žiadať o podporu, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Už začiatkom roka 2022 bolo zjavné, že dramatický odliv členov katolíckej cirkvi v Nemecku sa bude ďalej zvyšovať. Počet ľudí oficiálne opúšťajúcich cirkev výrazne stúpol už v januári minulého roka po zverejnení správy o prípadoch sexuálneho zneužívania v Mníchovsko-freisinskej arcidiecéze.

Správa vyvolala aj otázniky nad tým, ako k týmto prípadom pristupoval medzičasom zosnulý emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý bol v minulosti mníchovským arcibiskupom, píše DPA. Na titulky sa vlani dostali aj podozrenia z krivej výpovede voči kontroverznému kolínskemu kardinálovi Rainerovi Maria Woelkimu v súvislosti s pedofilnými škandálmi v katolíckej cirkvi, ako aj právne spory týkajúce sa odškodňovania obetí zneužívania v Kolíne a Traunsteine v Hornom Bavorsku.

V arcidiecéze v Kolíne nad Rýnom sa v utorok uskutočnila séria policajných prehliadok v súvislosti s vyšetrovaním kardinála Woelkiho. Rastúci počet členov však v Nemecku strácajú aj hlavné protestantské cirkvi. V roku 2022 opustilo rady Evanjelickej cirkvi v Nemecku (EKD) zhruba 380 000 ľudí, čo predstavovalo nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom, uzatvára DPA.

Viac o téme: OdchodKatolícka cirkevNemeckoVystúpenie z cirkviRekordný početNemecká biskupská konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu