Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecko a Mongolsko posilňujú spoluprácu: Chcú znížiť závislosť na Rusku a Číne

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zdroj: TASR/AP)

ULANBÁTAR - Nemecko a Mongolsko sa dohodli na rozšírení hospodárskej spolupráce s cieľom znížiť závislosť od Ruska a Číny, uviedla v piatok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

"V oblasti obchodu, partnerstva, surovín a obnoviteľných zdrojov energie môžeme ešte lepšie využiť náš spoločný potenciál," uviedla Baerbocková počas stretnutia so svojou mongolskou rezortnou partnerkou Batceceg Batmunchovou v Ulánbátare. "Vidíme, že ekonomická závislosť sa dá použiť ako zbraň, a diverzifikácia znamená v dnešnom svete bezpečnosť," dodala Baerbocková.

Mongolsko sa považuje za jednu z krajín sveta s najbohatšími zásobami surovín, keďže disponuje významnými ložiskami uhlia, medi, zlata, uránu a minerálov vzácnych zemín; tie sú potrebné pri rozširovaní technológie obnoviteľných zdrojov energie, najmä pri výrobe batérií a čipov. Mongolsko je však zároveň vnútrozemskou krajinou nachádzajúcou sa medzi Ruskom a Čínou. 

Nemecko a Mongolsko dokážu spolupracovať

Baerbocková povedala, že vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu je vďačná, že Nemecko a Mongolsko dokážu spolupracovať a chcú vzájomné partnerstvo ešte zintenzívniť. Zdôraznila tiež spoločný záväzok oboch krajín voči Charte Organizácie Spojených národov (OSN) a spolupráci v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

"Naše krajiny spája demokracia a záväzok dodržiavať ľudské práva, zásady právneho štátu a medzinárodné pravidlá," povedala Baerbocková. Mongolsko sa podľa AFP snaží nadviazať kontakty aj s inými demokratickými krajinami vrátane USA. Nemecká ministerka zahraničných vecí je v súčasnosti na dvojdňovej návšteve Ulánbátaru. Vo štvrtok sa Baerbocková zúčastnila na stretnutí ministeriek zahraničných vecí z Ázie, Afriky a Európy zameranom na posilnenie postavenia žien vo sfére diplomacie a zahraničnej politiky. 

Viac o téme: SpoluprácaNemeckoMongolsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu