Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

USA zvažujú nové obmedzenia na export čipov pre umelú inteligenciu do Číny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hirun)

WASHINGTON - Spojené štáty zvažujú nové obmedzenia na vývoz čipov pre umelú inteligenciu (AI) do Číny. Uviedol to v utorok (27. 6.) denník Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa správy americké ministerstvo obchodu v júli zastaví dodávky čipov vyrobených spoločnosťou Nvidia a ďalšími producentmi zákazníkom v Číne. Spoločnosti Nvidia, Micron a AMD patria medzi amerických výrobcov čipov, ktorí sa dostali do krížovej paľby medzi administratívou prezidenta Joa Bidna a Čínou. Vlani v septembri Nvidia uviedla, že predstavitelia USA požiadali spoločnosť, aby prestala vyvážať dva špičkové čipy na prácu s umelou inteligenciou do Číny.

O niekoľko mesiacov neskôr spoločnosť Nvidia pod vedením Jensena Huanga oznámila, že Číne ponúkne nový pokročilý čip s názvom A800, ktorý spĺňa pravidlá kontroly exportu. Vylepšila tiež svoj vlajkový čip H100 začiatkom tohto roka, aby vyhovoval predpisom. Nové obmedzenia, o ktorých uvažuje ministerstvo, by však zakázali predaj aj čipov A800 Číne bez špeciálnej vývoznej licencie USA, dodali noviny.

Viac o téme: Umelá inteligenciaUSAČínaČipy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu