Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA schválili predaj munície a ďalšej podpory pre Taiwan za 440 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Nataly Hanin)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že plánuje Taiwanu predať strelivo a logistickú podporu v hodnote 440 miliónov dolárov. Cieľom je posilniť obranu tohto ostrova, TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Pentagón oznámil, že Taiwan žiada strelivo kalibru 30 milimetrov a ďalšie vybavenie v hodnote 332,2 milióna dolárov. Takisto žiadal poskytnutie objednávky v rámci dohody o logistickej podpore medzi americkým ministerstvom obrany a nákupcom (Cooperative Logistics Supply Support Arrangement - CLSSA) v hodnote 108 miliónov dolárov. Tá vopred stanovuje podmienky poskytnutia podpory v oblasti zbrojných systémov, uvádza úrad amerického ministerstva obrany na svojej oficiálnej webovej stránke.

Kongres má právo odmietnúť

Na základe nej bude umožnený nákup náhradných dielov pre kolesové vozidlá, zbrane a ďalšiu techniku, píše Reuters. Taiwanu to podľa USA pomôže udržať si spoľahlivú obrannú spôsobilosť a podporí udržanie politickej stability, vojenskej rovnováhy a hospodárskeho pokroku v oblasti.

Pentagón uviedol, že vo štvrtok oba možné predaje oznámil americkému Kongresu. Ten má právo ich odmietnuť, takýto krok je však vysoko nepravdepodobný, uviedla AFP. Pripomína, že americkí zákonodarcovia podporujú, aby USA poskytovali Taiwanu zbrane priamo namiesto schvaľovania žiadostí o nákup. USA Taiwanu dlhodobo predávajú zbrane na posilnenie jeho obranyschopnosti. Peking však ostrov, ktorý má vlastnú vládu, pokladá za súčasť Číny a nevylúčil ani jeho ovládnutie silou.

Viac o téme: MuníciaUSATaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu