Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nezákonné obchodovanie: Polícia zhabala bustu ženy z 2. storočia a ďalšie archeologické nálezy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MADRID - Španielska polícia v provincii Córdoba zhabala 119 archeologických nálezov vrátane busty ženy z druhého storočia. Na základe podozrení z nezákonného obchodovania s umeleckými predmetmi zadržala dve osoby, informuje agentúra Reuters a webová stránka denníka El País.

Španielska občianska garda (Guardia Civil) v pondelok oznámila, že uskutočnila operáciu v obci Baena v provincii Córdoba na juhozápade krajiny. Zadržala manželský pár a zaistila celkom 119 predmetov. Medzinárodná operácia Pandora VII je súčasťou boja proti nezákonnému obchodovaniu s kultúrnym vlastníctvom. Zúčastnili sa na nej Guardia Civil, Europol i Interpol. Celkovo bolo počas týchto operácii zhabaných 1079 umeleckých predmetov a zadržaných 19 osôb.

Predmety sa presunú do archeologického múzea

Guardia Civil uviedla, že prostredníctvom informácií od množstva zdrojov sa dozvedela o manželskom páre, ktorý už má policajné záznamy, a údajne sa zúčastňuje na obchodovaní s kultúrnymi predmetmi na čiernom trhu, píše El País. Po viacerým mesiacoch polícia objavila sklad v meste Baena. Nájdené predmety po preskúmaní presunú do archeologického múzea v Córdobe.

Sú to sochy z obdobia Rímskej ríše, architektonické predmety zo 7. storočia, keramika či staré grécke mince. Mramorovú bustu ženy z 2. storočia experti označili za absolútne výnimočnú. Jej umeleckú hodnotu prirovnali k predmetom vystaveným v Louvri alebo Kapitolských múzeách v Ríme. "Je to súkromný portrét z prvej tretiny 2. storočia, zhotovený podľa portrétov cisárskych princezien," uviedli. Na základe účesu podľa expertov pripomína podobizne Salonie Matidie, netere cisára Trajána.

Viac o téme: BustaPolícia Nález
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu