Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tínedžer, ktorý zomrel na palube Titanu: Chcel vytvoriť svetový rekord, namiesto toho prišla smrť! Dojímavé gesto mamy

Na palube ponorky Titan bol aj pakistanský obchodník Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom. Zobraziť galériu (4)
Na palube ponorky Titan bol aj pakistanský obchodník Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom. (Zdroj: profimedia.sk)

BOSTON - Na palube ponorky Titan smerujúcej k vraku Titanicu bol aj pakistanský obchodník Shahzada Dawood so svojím 19-ročným synom Sulemanom. Tínedžer, ktorý sa zdráhal na palubu čo i len nastúpiť, tak nakoniec urobil, aby potešil otca a rozhodol sa spestriť si cestu svojským spôsobom. Vo veľkej hĺbke chcel zložiť Rubikovu kocku.

Christine Dawoodová povedala britskej BBC, že jej syn bol nadaný hráč Rubikovej kocky a chcel ju vyriešiť v hĺbke takmer štyroch kilometrov pod morom. Devätnásťročný Suleman Dawood dokonca vopred uchádzal o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Aby moment úspechu zachytil na videu, jeho otec Shahzada, ktorý tiež zomrel, vzal so sebou do malej ponorky kameru.

Preplával som na lodi po tej istej trase ako Titanic - Milan bez mapy, cestovateľ a influencer (Zdroj: topky.sk)

Christine Dawoodová v rozhovore, ktorý BBC zverejnila v noci na pondelok, uviedla, že sa pôvodne chcela ponoriť k Titanicu so svojím manželom – britsko-pakistanským manažérskym konzultantom. Pandémia koronavírusu však projekt zmarila – a jej syn oň sám prejavil záujem. "Potom som to vzdala a dala im príležitosť pripraviť Sulemana, pretože on to naozaj chcel urobiť."

Aj keď Suleman spočiatku do ponorky nastúpiť nchcel, nakoniec si to rozmyslel. Predtým, ako obaja muži nakoniec nastúpili na Titan s tromi ďalšími dobrodruhmi, objali sa a žartovali, povedala. Ponorka potom zostúpila k legendárnemu vraku luxusnej lode v hĺbke 3800 metrov, zatiaľ čo Christine Dawoodová a jej 17-ročná dcéra Alina zostali na palube materskej lode Polar Prince.

Optimizmus sa zmenil na zúfalstvo

V určitom okamihu počuli, že kontakt s Titanom sa prerušil. "Veta ´stratili sme spojenie´... tú vetu už nikdy v živote nechcem počuť," povedala vdova trasúcim sa hlasom. „V tejto chvíli som nechápala, čo to znamená. Odvtedy to išlo z kopca.“

Tínedžer, ktorý zomrel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Nálada počas záchrannej misie sa po chvíli zmenila a optimizmus sa zmenil na zúfalstvo. "Myslím, že som stratila nádej, keď sme dosiahli hranicu 96 hodín," pripomenula Dawoodová, čo bola približne dĺžka zásob kyslíka na Titane.

Táto koláž fotografií zobrazuje zľava Shahzada Dawooda, Sulemana Dawooda, Paula-Henriho Nargeoleta, Stocktona Rusha a Hamisha Hardinga
Zobraziť galériu (4)
Táto koláž fotografií zobrazuje zľava Shahzada Dawooda, Sulemana Dawooda, Paula-Henriho Nargeoleta, Stocktona Rusha a Hamisha Hardinga  (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Jej dcéra sa ešte o niečo dlhšie dúfala, že dráma bude mať šťastný koniec. Potom však prišlo zničujúce volanie pobrežnej stráže: "V podstate nás informovali, že našli trosky." Úlomky Titanu boli necelých 500 metrov od prednej časti vraku Titanicu, čo fakticky potvrdilo smrť piatich pasažierov.

Tínedžer, ktorý zomrel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Christine a Alina Dawood si dali osobný cieľ, ktorý im má pomôcť vyrovnať sa s tragédiou a zachovať si pamiatku na Sulemana. Jeho matka a sestra sa chcú samy naučiť, ako vyriešiť Rubikovu kocku.

Viac o téme: MatkaPonorkaTitanicTitanShahzada DawoodSuleman Dawood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu