Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledné chvíle pasažierov ponoreného Titanu: Matka a manželka opísala, čo prežívali tesne pred smrťou

Na palube ponorky Titan bol aj pakistanský obchodník Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom. Zobraziť galériu (4)
Na palube ponorky Titan bol aj pakistanský obchodník Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom. (Zdroj: SITA/OceanGate Expeditions via AP, AP Photo/File)

BOSTON - Uplynuli už dva týždne odkedy sa miniponorka Titan vydala na cestu k troskám legendárneho parníka Titanic. Žiaľ plavidlo pri ponore implodovalo a jeho posádka zahynula. O posledných chvíľach pred ich smrťou porozprávala Christine Dawoodová. Tá mala na palube syna Sulemana a manžela Shahzada.

Dawoodovci žili obavami, že expedíciu nestihnú. 14. júna leteli totiž z Británie do Toronta. Odtiaľ mali presadnúť na spoj do mesta St. John´s, kde sa mali pripojiť k expedícii. Lenže ich let bol zrušený a tak museli v Toronte čakať o deň dlhšie, píše Daily Mail.

Unikátne VIDEO z prvého ponoru k vraku Titanicu: Tieto zábery videli doteraz len vyvolení (Zdroj: Woods Hole Oceanographic Institution)

„Vtedy sme sa celkom báli. Čo ak nám zrušia aj ďalší let a my to nestihneme? Pri spätnom pohľade si samozrejme prajem, aby sa to stalo,“ porozprávala Christine Dawoodová denníku.

Práve ona mala byť jednou z pasažierok ponorky, ale napokon prenechala svoje miesto synovi Sulemanovi. Spolu s ním bol na palube aj jeho otec a manžel Christine, podnikateľ s pakistanským pôvodom Shahzada Dawood. Ten sa na ponor k Titanicu veľmi tešil. „Bol ako trasúce sa batoľa. V ten deň to bolo dobré ráno,“ zapomínala si na jeho radosť Dawoodová.

Na snímke trosky z ponorky Titan z dna oceánu neďaleko vraku Titanicu vykladajú z lode Horizon Arctic na móle kanadskej pobrežnej stráže v meste St. John's v kanadskej provincii Newfoundland
Zobraziť galériu (4)
Na snímke trosky z ponorky Titan z dna oceánu neďaleko vraku Titanicu vykladajú z lode Horizon Arctic na móle kanadskej pobrežnej stráže v meste St. John's v kanadskej provincii Newfoundland  (Zdroj: TASR/Paul Daly/The Canadian Press via AP)

Na palube Titanu boli okrem otca a syna Dawoodových aj šéf OceanGate Expeditions Stockton Rush, britský dobrodruh Hamish Harding a francouzský expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet. Asi hodinu a trištvrte po začatí ponoru sa s plavidlom prerušilo spojenie. Potom sa rozbehla pátracia operácia. Pobrežná stráž našla trosky ponorky o štyri dni. Nikto na palube nemal šancu prežiť.

Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie.
Zobraziť galériu (4)
Pátracie tímy zaznamenali z oblasti, kde by sa mala ponorka nachádzať, zvuky pripomínajúce búchanie.  (Zdroj: SITA/OceanGate Expeditions via AP)

Pasažieri zomreli v okamihu, nestihli si pravdepodobne ani uvedomiť, že sa niečo deje. Christine popísala, čo asi robila posádka v posledných chvíľach života.

„Pred tým ako ponorka implodovala, počúvali stiahnutú hudbu v úplnej tme a malým oknom pozorovali bioluminiscenčné tvory, ktoré sa vyskytujú v hlbinách,“ prezradila Dawoodová. Ako ďalej vysvetlila, posádka sa musela pred ponorom teplo obliecť, nesmela piť kávu a musela držať diétu.

Viac o téme: SmrťPonorkaTitanicTitanShahzada DawoodSuleman Dawood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu