Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Grécku sa konajú opakované parlamentné voľby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Obyvatelia Grécka v nedeľu hlasujú v opakovaných parlamentných voľbách, pričom prieskumy naznačujú jasné víťazstvo konzervatívnej strany expremiéra Kyriakosa Mitsotakisa Nová demokracia (ND). Informuje agentúra DPA.

Podľa niektorých prieskumov by ND mohla vo voľbách získať viac ako 40 percent hlasov. Druhou najsilnejšou stranou by mohla byť ľavicová strana Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorej prieskumy pripisujú približne 20 percent. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h tamojšieho času (6.00 h SELČ) a zostanú otvorené do 19.00 h. Vo voľbách kandiduje celkovo 32 strán.

V Grécku sa konajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V Grécku sa konajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nedávne voľby, ktoré sa v Grécku konali 21. mája, vyhrala ND strana so ziskom 40,8 percenta. Mitsotakis však v parlamente nemal dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády a keďže názorové rozdiely medzi ND a ďalšími stranami sú priveľké, vtedajší premiér už krátko po voľbách navrhol ďalšie voľby, v ktorých víťazná strana získa v 300-člennom parlamente automaticky bonusové mandáty.

Pokusy o zostavenie vlády boli neúspešné

Prezidentka Katerina Sakellaropulosová dala každej z troch najsilnejších strán tri dni na zostavenie koaličnej vlády. Žiadny z týchto pokusov však nebol úspešný, preto vymenovala dočasnú vládu, ktorá krajinu doviedla k opakovaným voľbám.

Viac o téme: VoľbyVládaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu