Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na západe Česka sa vyskytli silné búrky: Možný je aj výskyt tornád či záplavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

PRAHA - Očakávané silné búrky, pred ktorými opakovane varovali meteorológovia, dorazili vo štvrtok neskoro večer do Česka. Na západe republiky sa okolo 23.00 h vyskytla aj supercela. Nie je možné vylúčiť ani vznik tornád alebo záplavy, ktoré zasiahli susedné Nemecko. Búrky sa začali pred 22.00 h nad hraničným priechodom Rozvadov v okrese Tachov.

Supercela prešla okresom Sokolov. Najvyšší stupeň varovania platí pre západnú polovicu Čiech, konkrétne pre Prahu, Karlovarský, Plzenský, Úsťanský a Liberecký kraj, ako aj časti Stredočeského a Juhočeského kraja, a to od 18.00 h vo štvrtok do 04.00 h v piatok, informovali webové Novinky.cz.

Archívne video: AKTUÁLNE Búrka v bratislavskej mestskej časti Rača

AKTUÁLNE Búrka v bratislavskej mestskej časti Rača (Zdroj: Tip čitateľa)

Neplánované pristátie v Prahe

V Prahe musela medzitým neplánovane pristáť letecká linka z Londýna do Mníchova, rovnako ako let z Osla do Mníchova, keďže letecká prevádzka najmä nad nemeckou spolkovou krajinou Bavorsko je pre nepriaznivé počasie obmedzená. Hlavné mesto ČR zasiahla búrka sprevádzaná hustým dažďom a bleskami okolo 00.47 h.

Vlaky nebudú premávať

V Plzni sa búrky objavili po 23.00 h. Sprevádzal ich silný vietor a dážď. Zhruba v rovnakom čase sa búrky prihnali aj do okresu Cheb. V Plzenskom kraji mali hasiči do polnoci 26 výjazdov, najmä z dôvodu popadaných stromov na komunikáciách. Na železničnej trati medzi mestami Planá a Domažlice je kalamita, pre ktorú až do rána nepôjdu vlaky.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) po polnoci uviedol, že hoci sa stále vyskytujú intenzívne búrky najmä v Karlovarskom a Úsťanskom kraji, búrky neboli také extrémne, ako sa predpokladalo. "Dôvodom bude zrejme mocnosť zádržnej vrstvy a tiež absencia prúdenia vo výške zhruba troch kilometrov. Naďalej je však potrebné dávať si pozor na lokálne búrky," varoval ČHMÚ.

 

🌩Silné bouře se vyskytují aktuálně zejména v KV kraji a na Rakovnicku, kde by mohly padat i poměrně velké...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, June 22, 2023

Okolo polnoci sa silné búrky vyskytovali najmä v Karlovarskom kraji a v okrese Rakovník, kde by mohli padať aj veľké krúpy; niekde majú dosahovať až veľkosť tenisových loptičiek. Búrky tiež sprevádza veľmi vysoká blesková aktivita.

Viac o téme: PočasieTornádoČeskoBúrkySupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu