Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozor na búrky a povodne: V mnohých oblastiach platia výstrahy tretieho stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Tretí stupeň výstrahy pred povodňami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

Archívne video: Zaplavené ulice Bratislavy po silnom daždi

Zaplavené ulice Bratislavy po silnom daždi (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vzhľadom na predchádzajúce intenzívne zrážky po piatkových búrkach predpokladáme výrazný vzostup vodných hladín v dolných častiach povodia Slanej a Rimavy, na hlavných tokoch a ich prítokoch, s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedol SHMÚ. Okrem toho platí druhý stupeň výstrahy pre okresy Prešov a Stropkov a prvý stupeň výstrahy pre okres Spišská Nová Ves.

V Banskobystrickom a Košickom kraji platia výstrahy pred búrkami

S búrkami treba v sobotu rátať najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy týchto krajov výstrahu prvého stupňa. Platí od 12.00 h do 19.00 h.

Výstrahy 24.6.2023
Zobraziť galériu (3)
Výstrahy 24.6.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 milimetrov za pol hodiny, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.)," upozornil SHMÚ.

Výstrahy 24.6.2023
Zobraziť galériu (3)
Výstrahy 24.6.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Dodal, že vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov. Krúpy môžu podľa slov ústavu poškodiť vegetáciu. "Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku," upozornil SHMÚ.

Vo Svidníku vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity

Na základe aktuálnej situácie v intraviláne mesta Svidník vyhlásila primátorka mesta Marcela Ivančová v sobotu o 5.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity na tokoch riek Ondava a Ladomírka. Informovalo o tom mesto Svidník na svojej webovej stránke.

"Vybrežená rieka Ondava po intenzívnej nočnej búrke zaplavila areál amfiteátra vo Svidníku. Situácia je neustále monitorovaná a veríme, že zlepšenie počasia prispeje rýchlenému zlepšeniu stavu v najbližších hodinách," uviedla radnica. Prívalové dažde zasiahli počas noci na sobotu Prešovský kraj, z toho najviac okresy Bardejov a Svidník.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkyVýstrahySlovenský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu