Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švajčiarsky prezident Berset oznámil, že na konci roka odíde z vlády

(Zdroj: TASR/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

BERN - Švajčiarsky prezident Alain Berset v stredu oznámil, že na konci roka 2023 odíde z vlády. K tomuto nečakanému kroku sa odhodlal po 11 rokoch, ktoré strávil v rôznych vládnych funkciách. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Prezidentský úrad je vo Švajčiarsku rotujúcou funkciou, v ktorej sa vždy po jednom roku striedajú členovia tamojšej vlády, sedemčlennej Spolkovej rady, v ktorej je Berset od roku 2012. Úrad prezidenta pritom tento 51-ročný politik zastáva aktuálne už po druhý raz; prvýkrát to bolo v roku 2018. Medzičasom bol tiež ministrom vnútra či zdravotníctva. Ako šéf rezortu zdravotníctva dohliadal napríklad na zvládanie pandémie koronavírusu.

"Neodstupujem z funkcie, len oznamujem, že po skončení aktuálneho legislatívneho obdobia už nebudem kandidovať," vyhlásil Berset, čím podľa agentúry Reuters odkazoval na švajčiarske voľby, ktoré sa budú konať v októbri. Berset je v súčasnosti aj najstaršie slúžiacom členom Spolkovej rady. Ak by podľa jeho slov niekto zostal vo vláde "viac ako 12 rokov", bolo by to pridlho a mohol by sám seba začať pokladať za nenahraditeľného. Švajčiarsky prezident novinárom v Berne tiež povedal, že okrem cvičenia jogy zatiaľ nemá po svojom odchode z vlády žiadne konkrétne plány.

Viac o téme: VládaŠvajčiarskoAlain Berset
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu