Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty piaty (21. júna 2023)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Krajiny Európskej únie sa v stredu v Bruseli dohodli na 11. balíku sankcií proti Rusku od spustenia invázie na Ukrajinu. Obsahuje aj opatrenia zamerané na to, aby sa zabránilo obchádzaniu sankčného režimu, informuje spravodajca TASR.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 482

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 482 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine,)

ONLINE 

21:32 Ruský útok poškodil civilnú infraštruktúru v Nikopole. Ruskí vojaci 21. júna trikrát ostreľovali Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom poškodili štyri obytné budovy a elektrické vedenie, informoval šéf regionálneho zákonodarného zboru Mykola Lukašuk.

21:08 Zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu obvinil predstaviteľov ruskej vlády zo zavádzania obyvateľov pri ukrajinskej protiofenzíve a poukázal na pokrok Kyjeva na bojisku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Zavádzajú Rusov," povedal Prigožin vo zvukovom zázname, ktorý zverejnili jeho hovorcovia. Dodal, že Rusko prišlo o viacero obcí vrátane dediny Pjatychatky v Záporožskej oblasti a poukázal aj na nedostatok zbraní a streliva.

20:32 Odstraňovanie pozemných mín na Ukrajine si bude vyžadovať operáciu porovnateľnú s čistením Európy od trhavín po druhej svetovej vojne, vyhlásila v stredu Organizácia Spojených národov (OSN). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

20:26 Ukrajina zostrelila ruský vrtuľník Mi-24. Ukrajinské sily zostrelili 21. júna ďalší ruský vrtuľník Mi-24, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl bez poskytnutia ďalších podrobností.

19:22 Ukrajina musí skoncovať s "30 rokov trvajúcim rodinkárstvom a korupciou", aby sa mohla stať členom Európskej únie, vyhlásila v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková popri konferencii o obnove Ukrajiny v Londýne. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

18:51 Je v našom záujme, aby bola Ukrajina ekonomicky silná, odolná a prosperujúca, a preto sme pripravení aktívne pomáhať pri jej obnove. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v stredu na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Londýne. Oznámil tiež podporu Slovenska pre Ukrajinu vo výške 1,2 milióna eur. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

18:41 Nemecko dodáva rakety Patriot, ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Nemecká vláda v týždennej aktualizácii z 21. júna uviedla, že dodala Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot s raketami.

18:22 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v stredu uviedol, že Spojené kráľovstvo by bolo "veľmi nápomocné", ak by Ukrajina mohla prejsť zjednodušeným procesom vstupu do Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

17:53 Lotyšsko tvrdí, že presunie všetky svoje helikoptéry na Ukrajinu. Lotyšský premiér Krišjānis Kariņš na konferencii o obnove Ukrajiny 21. júna uviedol, že jeho krajina dokončuje presun všetkých svojich vrtuľníkov na Ukrajinu.

16:24 Moskva čoskoro nasadí do bojovej služby medzikontinentálnu balistickú raketu novej generácie Sarmat, ktorá je schopná niesť desať a viac jadrových hlavíc. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

16:13 Počet ruských vzdušných útokov proti Ukrajine stúpol len v mesiaci jún na vyše 1100, uvádza sa v analýze portálu Kyiv Post. V stredu sa naň odvolala aj britská televízia Sky News. Podľa portálu Rusko podniklo v utorok približne 83 vzdušných útokov, čo je vysoko nad priemerným denným počtom pre jún (53). Celkovo ich tento mesiac bolo už 1126.

15:44 Krajiny Európskej únie sa v stredu v Bruseli dohodli na 11. balíku sankcií proti Rusku od spustenia invázie na Ukrajinu. Obsahuje aj opatrenia zamerané na to, aby sa zabránilo obchádzaniu sankčného režimu, informuje spravodajca TASR.

15:39 Rusko bude aj v nasledujúcom desaťročí predstavovať hrozbu a riziko pre európsku bezpečnosť, ak nedôjde k významnej premene ruskej spoločnosti. Ako jeden zo záverov správy revidujúcej vzťahy ČR s Ruskom to v stredu uviedol minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský. Správu v stredu schválila česká vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:20 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová nepochybuje o tom, že Ukrajina jedného dňa vstúpi do Európskej únie. Uviedla to v stredu v Londýne na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ukrajinci nám hovoria, že pri predstavovaní si svojej budúcnosti vidia viať vlajku EÚ nad ich mestami. Nepochybujem o tom, že Ukrajina bude súčasťou našej únie," povedala šéfka EK. Dodala, že Kyjev odhodlane a pôsobivo urýchlil svoj reformný program.

Viac o téme: VýbuchyRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu