Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Franúzska loď s hlbokomorským robotom pomôže pri pátraní po ponorke Titan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA (Mass Communication Specialist 2nd Class Marcus L. Stanley/U.S. Navy via AP, File))

PARÍŽ - Francúzsky výskumný ústav pre využívanie morí (IFREMER) vysiela loď Atalante do severnej časti Atlantického oceána na pomoc pri pátraní po miniponorke Titan. Informuje agentúra AFP.

Atalante by mala na miesto doraziť v stredu večer. Je vybavená hlbomokomorským robotom Victor 6000, ktorý je ovládaný na diaľku a dokáže pracovať v hĺbke až 6000 metrov, píše na svojej webovej stránke denník Le Figaro.

Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu v severnej časti Atlantického oceána. Na palube bolo päť osôb. Približne po hodine a 45 minútach plavby prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Americká pobrežná stráž v utorok oznámila, že cestujúcim v Titane sa zásoby kyslíka minú najneskôr vo štvrtok o 13.00 h.

Pomáhajú dve lietadlá

Na pátraní sa podieľajú dve lietadlá - americké C-130 a kanadské P8 - vybavené sonarom schopným zachytiť ponorky. Kontradmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže na tlačovej konferencii spresnil, že pátranie na hladine aj pod vodou sa týka oblasti vzdialenej "asi 1450 kilometrov východne od (polostrova) Cape Cod, v hĺbke asi 4000 metrov". "Je to odľahlá oblasť a je komplikované viesť pátranie v takejto oblasti," dodal.

Viac o téme: PomocPátraniePonorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu