Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruského pilota odsúdili na šesť rokov: Pri jeho pristátí zomreli desiatky ľudí

Pilota lietadla odsúdili na 6 rokov.
Pilota lietadla odsúdili na 6 rokov. (Zdroj: NEXTA)

MOSKVA - Ruského pilota dopravného lietadla v utorok odsúdili na šesť rokov väzenia za núdzové pristátie na moskovskom letisku v roku 2019, pri ktorom zahynulo 41 pasažierov vrátane dvoch detí. Celkovo sa na palube lietadla nachádzalo 78 ľudí. Oznámila to kancelária tamojšieho generálneho prokurátora.

Denis Evdokimov pilotoval lietadlo Suchoj Superjet 100 letiace z Moskvy do mesta Murmansk, keď počas letu zasiahol lietadlo blesk. Pilot sa následne s lietadlom vrátil na letisko Šeremetievo v Moskve, kde núdzovo pristál.

Tvrdé pristátie

Podľa prokuratúry vykonal veľmi tvrdé pristátie, po ktorom lietadlo "odskočilo". Došlo tak k zničeniu hlavného podvozku a poškodeniu konštrukcie lietadla s únikom a vznietením paliva. Evdokimova v roku 2019 obvinili z porušenia pravidiel bezpečnosti premávky s následkom smrti dvoch alebo viacerých osôb z nedbanlivosti. Okrem trestu odňatia slobody má pilot zákaz prevádzkovať lietadlá na tri roky.

Odborníci od vlani varujú pred bezpečnostnými rizikami v ruskom leteckom sektore, pretože tamojšie letecké spoločnosti vrátane štátom kontrolovanej spoločnosti Aeroflot začali rozoberať svoje lietadlá, aby si zabezpečili súčiastky, ktoré už nemôžu kúpiť v dôsledku sankcií Západu.

Bezpečnosť sa zlepšila, ale nehody sú aj tak časté

Hoci sa podľa Reuters bezpečnosť ruských aerolínií zvýšila, nehody najmä starnúcich lietadiel v odľahlých regiónoch sú pomerne časté. Podľa ruského denníka Novye Izvestija v roku 2022 zaznamenali viac ako 130 nehôd civilných a vojenských lietadiel, z toho 28 lietadiel havarovalo. Do štatistiky nie sú započítané pády lietadiel súvisiace s vojnou na Ukrajine.

Viac o téme: PilotúmrtieOdsúdenieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu