Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nadnárodné spoločnosti sa zaviazali, že zamestnajú viac ako 13-tisíc utečencov: Prácu poskytnú aj ukrajinským ženám

(Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

ŽENEVA - Medzinárodné spoločnosti ako Amazon, Marriott či Hilton sa v pondelok zaviazali, že v nasledujúcich troch rokoch zamestnajú viac ako 13.000 utečencov vrátane ukrajinských žien, ktoré zo svojej vlasti utiekli po začiatku ruskej invázie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Viac ako 40 korporácií pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa utečencov vyhlásilo, že prijmú, pomôžu nájsť prácu alebo poskytnú školenia celkovo 250.000 utečencom, pričom až 13.680 z nich dostane zamestnanie priamo v týchto nadnárodných spoločnostiach. "Každé jedno číslo je príbehom rodiny, ktorá opustila všetko, čo mala, a snaží sa nájsť bezpečie a ochranu," povedala zástupkyňa vysokého komisára OSN pre utečencov Kelly Clementsová, ktorá v tejto spojitosti označila deklarované záväzky korporácií za absolútne kľúčové.

12 miliónov utečencov z Ukrajiny 

Clementsová dodala, že na celom svete je momentálne 110 miliónov utečencov, pričom až 12 miliónov z nich sú ľudia z Ukrajiny. Takmer polovica z nich našla svoj domov v krajinách Európy. Iniciatívu na zamestnávanie utečencov v Európe spustila mimovládna organizácia Tent Partnership for Refugees (Tent – partnerstvo pre utečencov, ktorá prepája utečencov s pracovnými príležitosťami. Prvý summit tejto organizácie, ktorý sa konal vlani v Spojených štátoch, viedol k tomu, že zamestnanie sa podarilo získať 22.725 utečencom.

Amazon avizoval veľké prepúšťanie

Okrem spoločností Amazon, Marriott a Hilton chcú v Európe zamestnať utečencov aj firmy Starbucks, ISS, Adidas, L'Oreal, Hyatt či PepsiCo. "Táto iniciatíva je pre nás príležitosťou k rozmanitejšej pracovnej sile, čo z nás spraví silnejšiu firmu," povedal viceprezident Amazonu pre ľudské zdroje Ofori Agboka. Dodal, že utečenci dostanú prácu najmä v skladoch či logistike. AP dodáva, že Amazon pre niekoľkými mesiacmi oznámil, že prepustí 27.000 zamestnancov, čo odôvodnil "neistotou v ekonomike" a tiež skutočnosťou, že počas pandémie ochorenia COVID-19 "rýchlo najímal" nových ľudí. Tieto prepúšťania sa však počas Agboku dotkli najmä zamestnancov administratívy.

Viac o téme: ZamestnanieUtečenciAmazonVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu