Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia na mori pri Grécku so stovkami obetí: Zlyhali motory, nastala panika! Zatkli deväť ľudí, aj kapitána

Rybárska loď bola preťažená migrantmi. Zobraziť galériu (3)
Rybárska loď bola preťažená migrantmi. (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

ATÉNY - V stredu ráno sa pri pobreží Grécka prevrátila loď plná utečencov. Mohlo zomrieť viac ako 500 ľudí. Úrady okamžite začali vyšetrovanie a teraz zatkli deväť ľudí. Sú obvinení z príslušnosti ku gangu prevádzačov.

Po utečeneckej tragédii, ktorá zabila množstvo ľudí pri pobreží Grécka, polícia zatkla deväť ľudí pre podozrenie z príslušnosti ku gangu pašerákov ľudí. Podľa prístavných úradov je medzi deviatimi zatknutými egyptskými občanmi aj kapitán rybárskej lode, ktorá sa v stredu ráno prevrhla západne od Peloponézskeho polostrova.

Policajná naháňačka: Auto s migrantmi zadržali až v Českej republike (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Grécka tlačová agentúra ANA informovala, že deväť podozrivých zatkli v prístavnom meste Kalamata na Peloponéze. Podľa informácií prístavných úradov loď vyštartovala v Egypte, migrantov vzala na palubu v líbyjskom prístave Tobruk a potom nabrala kurz do Talianska.

Záchranári prevážajú telá z plavidla pobrežnej stráže do chladiarenského auta v prístave v meste Kalamata.
Zobraziť galériu (3)
Záchranári prevážajú telá z plavidla pobrežnej stráže do chladiarenského auta v prístave v meste Kalamata.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Podľa pobrežnej stráže sa do štvrtkového večera podarilo nájsť 78 tiel. Celkovo mohlo pri nehode zomrieť viac ako 500 migrantov, prežilo len 104, informovali úrady. Na palube mohlo byť 500 až 700 ľudí, uviedli úrady s odvolaním sa na rozhovory s preživšími a odhady kapacity lode. Už nie je žiadna nádej na nájdenie živých ľudí. Napriek tomu záchranné práce pokračovali spolu s námorníctvom a letectvom, ako ukázala štátna televízia.

Situácia v Stredozemnom mori je dramatická

Podľa medializovaných informácií vypukla na palube hromadná panika, keď starej lodi zlyhali motory. Preplnená loď vtedy stratila rovnováhu, prevrátila sa a okamžite sa potopila. Preživší uviedli, že mnohí pasažieri nevedeli plávať a len málo z nich malo na sebe záchranné vesty. Tiež ľudia v podpalubí nemohli tak rýchlo ujsť von. Medzi nimi bolo veľa žien a až 100 detí, uviedla agentúra.

Tento obrázok, ktorý poskytla grécka pobrežná stráž vo štvrtok 15. júna 2023, ukazuje množstvo ľudí, ktorí pokrývajú prakticky každý voľný úsek paluby na rybárskej lodi, ktorá sa neskôr prevrhla a potopila pri južnom Grécku.
Zobraziť galériu (3)
Tento obrázok, ktorý poskytla grécka pobrežná stráž vo štvrtok 15. júna 2023, ukazuje množstvo ľudí, ktorí pokrývajú prakticky každý voľný úsek paluby na rybárskej lodi, ktorá sa neskôr prevrhla a potopila pri južnom Grécku.  (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

Grécka pobrežná stráž a tiež okoloidúce nákladné lode opakovane ponúkali pomoc posádke lode rádiom, uviedol hovorca úradu. Posádka však ponuku odmietla s odôvodnením, že sa chce dostať do Talianska. Keďže loď bola v medzinárodných vodách, úradníci mohli zasiahnuť až vtedy, keď sa loď dostala do núdze a v stredu večer sa prevrátila.

O ohrozenej lodi vedela aj agentúra EÚ na ochranu hraníc Frontex. Jej pracovníci objavili loď v utorok a nahlásili to úradom, povedal pre Süddeutsche Zeitung šéf Frontexu Hans Leijtens. Sám odletel priamo do Grécka, aby objasnil, čo sa presne stalo. Zázraky sa však robiť nedajú. "Monitorujeme more, ktoré je dvakrát väčšie ako Francúzsko, Španielsko a Taliansko dohromady. Je veľmi ťažké pomôcť každému, kto je v núdzi," povedal.

Nečakajte, kým prídu lode. "Musíme urobiť viac, aby sme im zabránili v odchode." Tlak na hraniciach Európy rastie, počet utečencov v Stredozemnom mori sa zvyšuje a situácia je tam "dramatická", povedal Leijtens.

Viac o téme: ObetePrevádzačiPotopená loďMigrantiGréckoFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu