Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSN zriadi inštitúciu na preskúmanie osudu 130-tisícich nezvestných Sýrčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN hlasovalo v piatok za zriadenie nezávislej inštitúcie, ktorá má zistiť, čo sa stalo s viac než 130.000 ľuďmi nezvestnými v dôsledku konfliktu v Sýrii. Informuje gentúra AP.

Rezolúcia bolo prijatá v reakcii na výzvy rodín nezvestných Sýrčanov. V 193-člennom VZ OSN bola prijatá v pomere hlasov 83-11, kým 62 členov sa hlasovania zdržalo. Medzi krajinami, ktoré hlasovali proti prijatiu rezolúcie, bola aj samotná Sýria a režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada už vyhlásil, že s novovytvorenou inštitúciou spolupracovať nebude. Proti rezolúcii hlasovali aj Rusko, Čína, Severná Kórea, Venezuela, Kuba a Irán.

Na čele snáh o presadenie rezolúcie stálo Luxembursko. V prijatom dokumente sa uvádza, že po 12 rokoch bojov v Sýrii sa "dosiahol len malý pokrok v zmierňovaní utrpenia rodín tým, že sa im poskytnú odpovede, čo sa týka osudu a miesta pobytu všetkých nezvestných osôb", cituje AP.

Povstanie v Sýrii vyústilo do dlhoročného vojenského konfliktu

Schválením návrhu rezolúcie valné zhromaždenie autorizovalo vznik "Nezávislej inštitúcie pre nezvestné osoby v Sýrskej arabskej republike", ktorá bude fungovať pod záštitou OSN. Jej úlohou bude  "objasniť osud a miesto pobytu všetkých nezvestných osôb", ako aj poskytnúť adekvátnu podporu obetiam, preživším a rodinám týchto nezvestných ľudí.

Podľa textu rezolúcie musí generálny tajomník OSN António Guterres predložiť návrh mandátu pre novú inštitúciu do 80 pracovných dní a podniknúť kroky na jej urýchlené zriadenie a fungovanie. Povstanie v Sýrii vyústilo do dlhoročného vojenského konfliktu, v ktorom prišlo o život takmer pol milióna ľudí. V dôsledku bojov došlo k vysídleniu zhruba polovice z 23 miliónov obyvateľov, ktoré krajina mala pred vojnou. Nezvestných je viac než 130.000 ľudí, vyplýva z odhadov OSN.

Viac o téme: OSNInštitúciaSýrčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu