Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Boris Johnson neostal jediný: Hneď po ňom odstúpili aj ďalší dvaja konzervatívni poslanci

Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne.
Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský konzervatívny poslanec Nigel Adams v sobotu oznámil, že sa "s okamžitou platnosťou" vzdáva svojho mandátu v Dolnej snemovni. Rovnaký krok už v piatok večer oznámila aj jeho stranícka kolegyňa a bývalá ministerka kultúry Nadine Dorriesová. K ich odchodu dochádza po tom, ako sa svojho poslaneckého mandátu vzdal expremiér Boris Johnson. Vláda konzervatívneho premiéra Rishiho Sunaka tak bude čeliť trom doplňujúcim voľbám, informuje správa agentúry DPA.

Adams dôvod svojho odchodu neuviedol, DPA však píše, že bol blízkym spojencom Johnsona, rovnako ako aj Dorriesová. Adams bol v Dolnej snemovni poslancom za volebný obvod Selby a Ainsty, zatiaľ čo Dorriesová za obvod Mid Bedfordshire a Johnson za obvod na predmestí Londýna. Vo všetkých troch sa teraz uskutočnia doplňujúce voľby.

Johnson ešte v piatok oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne. Dozvedel sa toiž, že bude čeliť postihu za zavádzanie parlamentu pri afére známej ako Partygate. Johnson uviedol, že dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení. Expremiér vyhlásil, že ho úmysel viesť konanie voči nemu prekvapil a zároveň obvinil svojich oponentov, že sa ho snažia vyhnať zo zákonodarného zboru. Premiér Sunak sa dosiaľ k odchodu Johnsona z poslaneckého postu nevyjadril.

Johnsonova kariéra v politike

Johnsonovu politickú kariéru charakterizovali škandály a návraty, Konzervatívnu stranu ako líder v roku 2019 doviedol k presvedčivému volebnému víťazstvu. Necelé tri roky na to ho však pre množstvo škandálov vlastná strana prinútila odísť z premiérskeho postu. Aféra Partygate prepukla po zisteniach, že v sídlach vládnych inštitúcií sa v rokoch 2020 a 2021 konali večierky v rozpore s prísnymi opatreniami proti šíreniu covidu. Polícia napokon udelila 126 pokút, z nich jednu Johnsonovi.

Viac o téme: OdstúpenieMandátVeľká BritániaBoris JohnsonNadine DorriesováNigel Adams
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu