Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šokujúci prípad: Súd po 20 rokoch omilostil matku (55), ktorá bola odsúdená za vraždu svojich detí

Kathleen Forbiggová (55) bola po 20 rokoch omilostená. Do väzenia išla za údajnú vraždu svojich štyroch detí.  Zobraziť galériu (3)
Kathleen Forbiggová (55) bola po 20 rokoch omilostená. Do väzenia išla za údajnú vraždu svojich štyroch detí. (Zdroj: SITA/AP/Joel Carrett)

GRAFTON – V Austrálii sa odohral prípad, ktorý nemá v štátnom súdnom systéme obdobu. Matka bola v 90-tych rokoch odsúdená za vraždu svojich štyroch detí, no teraz, po viac ako tridsiatich rokoch, ktoré strávila vo väzení, je všetko inak. Súd ju na základe ďalších skutočností omilostil.

archívne video

Mečiarove amnestie sú opäť otvorené: Spravodlivosti už nič nestojí v ceste (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kathleen Folbiggová (55) sa dostala na slobodu po tom, ako ju súd omilostil. Pôvodne bola odsúdená za zabitie svojich detí Patricka, Sarah, Laury a Caleba. Trestné činy mala spáchať v rokoch 1989 až 1999, informuje 9News. Išlo o čerstvo narodené detí, prípadne batoľatá. Mali len niekoľko dní, najstaršie 19 mesiacov. Nové dôkazy z oblasti vedy však vyvolali pochybnosti, či za smrť štyroch detí mohla skutočne ich matka. 

Generálny prokurátor NSW Michael Daley v pondelok 5. júna oznámil, že Folbiggová je omilostená a s okamžitou platnosťou prepustená. Vo väzení strávila 20 rokov. Rozsudok súdu však nebol zrušený, pretože to môže spraviť len odvolací súd. Ten však ešte nezasadal. Po prepustení ju privítala na svojej farme dlhoročná kamarátka Tracy Chapmanová. Vždy o nej hovorila, že je nevinná a nikdy neuverila teórii, že by Kathleen zabila svoje deti. 

Presvedčená o nevine 

Folbiggová v čase odsúdenia dookola opakovala, že jej deti zomreli prirodzenou smrťou. Verdikt bol však neúprosný – 25 rokov za mrežami s možnosťou prepustenia po 20-tich rokov. Ako povedala, v base si prešla peklom a utrpením. Austrálske zákony jej teraz dokonca umožňujú, že v prípade zistenia neviny a zrušenia trestu, môže žalovať samotný štát.

Genetická mutácia 

"Aký je rozdiel medzi dnešným dňom a minulosťou? Objavili sa nové dôkazy," povedal Daley. Poukazoval na genetickú informáciu, ktorá bola použitá ako dôkaz pri vyšetrovaní. V prípade Sarah a Laury mohla byť príčinou smrti genetická mutácia známa ako CALM2-G114R. V prospech Folbiggovej hovorí fakt, že dve jej dcéry boli nositeľkami tejto mutácie, ktorá môže vyvolať srdcovú arytmiu a náhlu smrť. Podľa kardiológov mohlo byť práve toto príčinou ich smrti. U zvyšných detí sa ale táto genetická mutácia nenašla.

Šokujúci prípad: Súd po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teória o denníku 

Prokurátori v roku 2003 tvrdili, že Folbiggová dusila svoje deti vždy, keď bola frustrovaná a za pravdu im dával aj jej denník, kde sa mala údajne priznať. Písalo sa tam, že cíti vinu za smrť svojich detí, ale nikde nespomína, že ich zabila. Aj napriek tomu bola za viacnásobnú vraždu odsúdená na 40 rokov, s podmienečným prepustením po 30 rokoch, ktoré sa ešte skrátilo na 25 rokov. Teória o denníku, kde sa mala priznať z vraždy detí, sa už medzičasom zatrhla.

Šokujúci prípad: Súd po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Boli to zápisky smútiacej a s najväčšou pravdepodobnosťou aj deprimovanej matky, ktorá sa v tom čase obviňovala zo smrti každého svojho dieťaťa. Nikde však neuviedla, že ich zabila, alebo im nejako fyzicky ublížila," uviedol bývalý sudca NSW Tom Bathurst. Bývalý Folbiggovej manžel Craig verí stále torii, že ich deti zavraždila jeho exmanželka. "Z tragédie sa do dnešného dňa nespamätal a odmieta si pripustiť inú verziu smrti svojich detí," povedal jeho právnik Danny Eid. 

Nezávislý súdny poradca 

Ako nezávislý vedecký poradca pôsobila pri poslednom vyšetrovaní Austrálska akadémia vied. Jej riaditeľka Anna-Maria Arabiová sa vyjadrila, že po Filbiggovej omilostení sa jej doslova uľavilo. Okrem toho vyzvala vládu, aby zvážila vytvorenie komisie s nezávislými vedcami, ktorá by sa zaoberala kontroverznými súdnymi rozsudkami. 
 

Viac o téme: DetiMatkaVraždaOmilostenieAustráliaGenetická mutáciaGrafton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu