Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odsúdení v kauze vraždy Cervanovej žiadajú obnovu konania: Začalo sa verejné zasadnutie

Na snímke obžalovaný Milan Andrášik  počas obnoveného procesu v kauze vraždy Ľudmily Cervanovej
Na snímke obžalovaný Milan Andrášik počas obnoveného procesu v kauze vraždy Ľudmily Cervanovej (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Odsúdení v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej z roku 1976 žiadajú súd o povolenie obnovy konania. Verejné zasadnutie sa začalo na Krajskom súde v Bratislave v pondelok doobeda.

Odsúdený Milan Andrášik sa v návrhu na obnovu konania odvolával na existenciu spisového materiálu, ktorý podľa neho spochybňuje vinu odsúdených. Poukazoval tiež na manipuláciu s dôkazmi. V pondelok zároveň navrhol, aby krajský súd konanie prerušil a poslal prejudiciálne otázky na Súdny dvor EÚ. Obnovu konania žiada aj ďalšia pätica odsúdených. Súd oba návrhy spojil do spoločného konania.

Rozsudok najvyššieho súdu bol zrušený

Cervanová bola zavraždená v lete 1976. Obvinení boli Milan Andrášik, Miloš Kocúr, Stanislav Dúbravický, František Čerman, Pavol Beďač, Juraj Lachman a Roman Brázda. V septembri 1982 dostali nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od štyroch do 24 rokov. V roku 1990 však bol na základe sťažnosti federálneho generálneho prokurátora rozsudok najvyšším súdom zrušený.

Právoplatne rozhodli súdy potom až v roku 2006. Obžalovaní dostali tresty od troch do 15 rokov väzenia. Pre zdravotné problémy bol Roman Brázda vylúčený na samostatné konanie. V roku 2009 odmietol Najvyšší súd SR dovolanie šiestich odsúdených. So sťažnosťami potom neuspeli na Ústavnom súde SR a ani na Európskom súde pre ľudské práva.

V roku 1976 ju zavraždili

Podľa súdov bola Cervanová 9. júla 1976 pred internátom v bratislavskej Mlynskej doline násilne vtiahnutá do auta a odvezená do jedného z domov, kde bola násilím držaná. Odsúdení ju nútili piť alkohol, vyzliekli ju a postupne na nej proti jej vôli vykonali pohlavný styk. Následne sa rozhodli Cervanovú usmrtiť, lebo im hrozila, že ich skutok oznámi. Zviazanú ju v kufri auta previezli do Kráľovej pri Senci k termálnemu jazierku. Tam sa 14. júla 1976 našlo jej telo.

Viac o téme: VraždaObnova konaniaĽudmila Cervanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu