Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americký torpédoborec a kanadská fregata preplávali Taiwanským prielivom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA (Mass Communication Specialist 2nd Class Marcus L. Stanley/U.S. Navy via AP, File))

TCHAJ-PEJ - Americká a kanadská vojnová loď preplávali v sobotu cez Taiwanský prieliv. Stalo sa tak v rámci spoločnej misie namierenej cez túto citlivú vodnú trasu, ktorá oddeľuje demokratický samosprávny Taiwan od Číny. Informuje tlačová agentúra AFP.

Čína si nárokuje Taiwan ako svoje územie, vyhrážajúc sa, že ho jedného dňa obsadí - v prípade potreby aj silou -, a v uplynulých rokoch zvýšila vojenský i politický tlak na tento ostrov. Čínska lietadlová loď Šan-tung minulý týždeň viedla dve ďalšie lode cez 180 kilometrov široký Taiwanský prieliv v rámci demonštrácie sily po tom, ako Peking v apríli uskutočnil v okolí Taiwanu letecké a námorné cvičenia. Siedma flotila Spojených štátov oznámila, že jej torpédoborec USS Chung-Hoon a fregata HMCS Montréal Kanadského kráľovského námorníctva "vykonávali 3. júna rutinný tranzit Taiwanským prielivom cez vody, v ktorých sa v súlade s medzinárodným právom uplatňuje sloboda plavby a preletu na otvorenom mori".

K plavbe došlo v čase medzinárodnej bezpečnostnej konferencie

Lode amerických námorných síl sa často plavia cez túto úžinu, ale je zriedkavé, aby sa takáto misia uskutočnila spolu s plavidlami inej krajiny. Naposledy sa spoločná plavba USA a Kanady cez Taiwanský prieliv uskutočnila v septembri 2022. Kanadská armáda v sobotu na Twitteri potvrdila tento prechod a uviedla, že Washington a Ottawa sú "partnermi, ktorí pôsobia v záujme mieru a bezpečnosti v danom regióne". Taiwanské ministerstvo národnej obrany uviedlo, že počas "plavby oboch lodí smerom na sever taiwanská armáda monitorovala okolitý vzdušný priestor a teritoriálne vody".

K plavbe došlo v čase, keď sa americký minister obrany Lloyd Austin a jeho čínsky rezortný kolega Li Šang-fu zúčastňujú v Singapure na každoročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii známej pod názvom Dialóg Šangri-La. Li je podľa bezpečnostných expertov veteránom úsilia o modernizáciu čínskej armády. Od roku 2018 čelí americkým sankciám pre nákup bojových lietadiel a ďalšieho vybavenia od hlavného ruského vývozcu zbraní, spoločnosti Rosoboronexport.

Viac o téme: Taiwanský prielivAmerický torpédoborecKanadská fregata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu