Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma nad Juhočínskym morom: Agresívny manéver čínskej stíhačky, neviditeľná turbulencia! Americká vláda reaguje

Čínsky stroj preletel v blízkosti amerického prieskumného lietadla.
Čínsky stroj preletel v blízkosti amerického prieskumného lietadla. (Zdroj: Twitter/U.S. Indo-Pacific Command)

PEKING - Ako teraz vyšlo najavo, minulý týždeň došlo nad Juhočínskym morom k nebezpečnému incidentu. Americká vláda obvinila v utorok čínskeho pilota zo zbytočne agresívneho útočného manévru. Zasiahnuté bolo prieskumné lietadlo amerického letectva.

Lietadlo RC-135 sa však nachádzalo v medzinárodnom vzdušnom priestore, zdôraznilo americké tichomorské velenie. Čínsky pilot letel so svojou stíhačkou priamo pred nosom amerického lietadla a prinútil ho preletieť cez turbulenciu čínskeho stroja. Ide o neviditeľnú turbulenciu, ktorá môže byť nebezpečná pre nasledujúce lietadlá. "Očakávame, že všetky krajiny v indicko-pacifickom regióne budú využívať medzinárodný vzdušný priestor bezpečne a v súlade s medzinárodným právom," uvádza sa v správe. USA zverejnili aj video z incidentu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 461 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

K podobnému incidentu došlo už v decembri minulého roka. Aj vtedy bolo nad Juhočínskym morom zasiahnuté americké prieskumné lietadlo. „USA zaznamenávajú nárast rizikových manévrov lietadiel. Čínske stroje sa približujú a správajú sa čoraz agresívnejšie,“ povedala pre CNN hovorkyňa tichomorského veliteľstva.

Vzťahy medzi USA a Čínou sú na dne. Hlavnými príčinami sporov sú podpora Číny ruskej vojny na Ukrajine, jej nároky v Juhočínskom mori a prebiehajúca obchodná vojna so vzájomnými represívnymi clami.

Čína si pre seba nárokuje prakticky celé Juhočínske more. Územné nároky si však robia aj Filipíny, Vietnam, Malajzia, Taiwan a Brunej. Spojené štáty a susedia Číny obviňujú Peking z narastajúcej militarizácie regiónu. Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu v roku 2016 územné nároky zamietol. Čína však verdikt ignoruje.
 

Viac o téme: StíhačkaPreletManéverČínaAmerické lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu