Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA otvoria svoje prvé diplomatické zastúpenie severne od polárneho kruhu: Slovensko je vraj kľúčovým spojencom NATO

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP)

OSLO — Spojené štáty otvoria svoj prvý diplomatický úrad severne od polárneho kruhu v Nórsku, keďže klimatická zmena zvyšuje záujem o tento región. Oznámil to vo štvrtok minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, uviedla agentúra AFP.

Takzvaný pozorovací post, ktorý pravdepodobne obsadí jeden americký diplomat, bude otvorený v Tromsö, najväčšom meste nórskeho regiónu Laponsko, a bude najsevernejším diplomatickým pôsobiskom Spojených štátov. Blinken počas prejavu v nórskom hlavnom meste Oslo na neformálnom rokovaní šéfov diplomacií členských krajín NATO uviedol, že USA chcú spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi spojencami na presadzovaní svojej vízie „mierovej, stabilnej, prosperujúcej a spolupracujúcej Arktídy".

USA otvoria svoje prvé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Celý náš prístup spočíva v tom, aby Arktída zostala oblasťou mierovej spolupráce," povedal Blinken s tým, že tento post bude zameraný na zmenu klímy a spoluprácu s pôvodným obyvateľstvom. Spojené štáty, neďaleké Rusko, ako aj Čína čoraz viac vnímajú Arktídu ako strategickú oblasť, pretože klimatická zmena spôsobujú úbytok ľadu v Severnom ľadovom oceáne. Nórsko v máji prevzalo predsedníctvo v Arktickej rade, kedysi okrajovom regionálnom orgáne, ktorého fungovanie bolo z veľkej časti pozastavené po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. USA v roku 2020 opätovne otvorili svoje pôsobisko v grónskom meste Nuuk, ktoré leží južne od severného polárneho kruhu.

Blinken v Osle taktiež označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok v nórskom Osle označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera pri presadzovaní demokracie, v oblasti bezpečnosti a podpory pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrenia na sociálnej sieti. Blinken na Twitteri napísal, že sa v Osle na neformálnom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí stretol aj so šéfom diplomacie SR Miroslavom Wlachovským. Ten na tomto neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO povedal, že pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Blinken na Twitteri oznámil, že v Osle absolvoval stretnutia aj s rezortnými partnermi z ďalších krajín. Nórskej ministerke zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovoej sa poďakoval za organizáciu toho stretnutia. S nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou, s Catherine Colonnovou, ktorá je ministerkou zahraničných vecí Francúzska, i s britským šéfom diplomacie Jamesom Cleverlym hovoril o koordinácii podpory pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii. Blinken tiež vyjadril znepokojenie zo strany USA v spojitosti s jadrovou eskaláciou Iránu.

Hlavným témami dvojdňových rokovaní v Osle, ktoré sa skončili vo štvrtok, boli prípravy rozhodnutí Aliancie na júlový summit v litovskom Vilniuse, ako aj rozvoj politických vzťahov medzi NATO a Ukrajinou s dôrazom na ďalšiu pomoc tejto krajine. Ministri diskutovali aj o potrebe posilnenia východného krídla NATO vrátane Slovenska.

Viac o téme: USANórskoAntony BlinkenDiplomatické zastúpenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu