Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Blinken vyzval na normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zdôraznil dôležitosť normalizácie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom a zaviazal sa, že USA nikdy nedovolia Iránu získať jadrovú zbraň.

"Spojené štáty v záujme národnej bezpečnosti vyjadrujú podporu normalizácii vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou. Veríme, že môžeme a skutočne musíme zohrať integrálnu úlohu pri týchto snahách," povedal Blinken na stretnutí Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC) vo Washingtone.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Pool)

Blinken niekoľko hodín pred odchodom na rokovania v saudskoarabských mestách Rijád a Džidda povedal, že administratíva prezidenta Joea Bidena sa zaviazala dodržiavať tzv. abrahámske dohody. Ide o iniciatívu, ktorú začal predchádzajúci prezident Donald Trump s cieľom presvedčiť arabské krajiny, aby normalizovali svoje vzťahy so židovským štátom.

Ďalšia integrácia Izraela v regióne podľa šéfa americkej diplomacie prispieva "k stabilnejšiemu, bezpečnejšiemu a prosperujúcejšiemu regiónu, ako aj k bezpečnejšiemu Izraelu". Blinken zároveň na stretnutí AIPAC-u zopakoval prísľub Washingtonu, že Iránu nebude umožnené vyvinúť jadrové zbrane. "Ak Irán odmietne cestu diplomacie, potom, ako opakovane povedal prezident Biden, sú na stole všetky možnosti, ako zabezpečiť, aby Irán nezískal jadrové zbrane," dodal.

Viac o téme: VzťahyVýzvaSaudská ArábiaIzraelNormalizáciaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu