Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán predstavil svoju prvú hypersonickú balistickú strelu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v utorok predstavil svoju prvú hypersonickú balistickú strelu vlastnej výroby. Uviedla to iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Toto oznámenie s najväčšou pravdepodobnosťou zvýši obavy Západu z raketového arzenálu Teheránu, píše agentúra Reuters.

Niektorí západní vojenskí predstavitelia tvrdia, že Irán svoje schopnosti svojich rakiet nadhodnocuje. Iránske médiá zverejnili zábery novej rakety s názvom Fattáh na ceremoniáli, na ktorom sa zúčastnil iránsky prezident Ebráhím Raísí aj velitelia iránskych revolučných gárd. 

Archívne video: Pentagon reaguje na dopadnutie rakety v Poľsku

Pentagon reaguje na dopadnutie rakety v Poľsku (Zdroj: Profimedia)

Agentúra Reuters pripomína, že hypersonické strely dokážu letieť päťkrát rýchlejšie ako zvuk a po komplexnej trajektórii, preto je veľmi ťažké ich zachytiť. Vlani Irán oznámil, že zostrojil hypersonickú balistickú strelu, ktorá dokáže letieť v atmosfére i mimo nej.

Strela Fattáh môže letieť rýchlosťou až 15-tisíc kilometrov za hodinu

Podľa iránskych médií dokáže strela Fattáh zaútočiť na "nepriateľské moderné protiraketové systémy Spojených štátov či sionistického režimu (Izraela) vrátane izraelského systému Železná kupola". Agentúra IRNA uvádza, že Fattáh môže letieť rýchlosťou až 15-tisíc kilometrov za hodinu.

Napriek námietkam zo strany USA a Európy Teherán vyhlasuje, že v rozvíjaní svojho raketového programu bude pokračovať i naďalej. Reuters zdôrazňuje, že obavy z iránskeho raketového programu stúpli po tom, čo sa bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 rozhodol odstúpiť od iránskej jadrovej dohody. Nepriame rokovania medzi Teheránom a Washingtonom zamerané na obnovenie tejto dohody sú však od vlaňajšieho septembra prakticky na mŕtvom bode.

Viac o téme: PredstavenieObavyVlastná výrobaIránHypersonickáBalistická strelaRaketový arzenál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu