Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kanada a Saudská Arábia plánujú obnoviť svoje diplomatické vzťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

RIJÁD - Saudská Arábia a Kanada plne obnovia vzájomné diplomatické vzťahy, informovala agentúra AFP.

Toto rozhodnutie, ktoré v stredu oznámili obe krajiny, nasleduje po vlaňajších rozhovoroch korunného princa Muhammada bin Salmána a kanadského premiéra Justina Trudeaua na okraj summitu fóra Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v thajskom Bangkoku.

"Bolo rozhodnuté obnoviť diplomatické vzťahy s Kanadou na predchádzajúcu úroveň," uviedlo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Saudskoarabská vláda v roku 2018 vyhostila kanadského veľvyslanca, odvolala svojho vyslanca v Ottawe a zmrazila uzatváranie vzájomných obchodných dohôd. Reagovala tak na dôrazné výzvy Kanady na prepustenie aktivistov väznených v Saudskej Arábii.

Obe krajiny si vymenujú nových veľvyslancov, uviedla Melanie Jolyová

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová v stredu uviedla, že obe krajiny si "vymenujú nových veľvyslancov". Podľa kanadského rezortu diplomacie bol za nového vyslanca Ottawy v kráľovstve vymenovaný Jean-Phillipe Linteau. Saudská Arábia sa o svojom výbere veľvyslanca zatiaľ nezmienila.

Obe krajiny v súčasnosti obnovujú diplomatické vzťahy "na báze vzájomného rešpektu a spoločných záujmov", uviedlo v stredu kanadské ministerstvo zahraničných vecí. Rijád v uplynulých mesiacoch obnovil bilaterálne vzťahy aj s Iránom a Sýriou. Zintenzívnil tiež úsilie o mier v Jemene, kde v tamojšej vojne stojí na čele vojenskej koalície bojujúcej proti povstalcom.

Spor s Kanadou vypukol po zásahu saudskoarabských úradov proti aktivistom bojujúcim za práva žien. Kanada vtedy uviedla, že je "vážne znepokojená" novou vlnou zatýkania v Saudskej Arábii.

Viac o téme: ObnovaKanadaSaudská ArábiaDiplomatické vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu