Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Irán zažaloval Kanadu: Označila ho za štát podporujúci terorizmus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Irán zažaloval Kanadu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD/ICJ) za to, že ho označila za štát podporujúci terorizmus, informoval v stredu tento súd OSN sídliaci v Holandskom Haagu.

Teherán podľa agentúry AFP vo svojej žalobe spochybnil legálnosť série krokov kanadskej vlády odvíjajúcich sa od toho, že v roku 2012 označila Irán za sponzora terorizmu. Kanada v tom istom roku prerušila s Iránom aj diplomatické vzťahy, uzavrela svoje veľvyslanectvo v Teheráne a nariadila iránskym diplomatom, aby opustili kanadské územie. 

Archívne video: Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR (Zdroj: TASR/František Iván)

Kanada podľa Iránu porušila medzinárodné právo aj súdnymi rozhodnutiami, podľa ktorých mali byť iránske aktíva poskytnuté obetiam útokov, ktorých sa mali dopustiť skupiny podporované Teheránom. MSD v stredajšom vyhlásení uviedol, že Teherán ešte v utorok začal proti Kanade právne konanie vo veci údajného porušenia princípu tzv. štátnej imunity, ktorý garantuje suverenitu Iránu.

"Kanada prijala a zaviedla sériu legislatívnych, politických a súdnych opatrení voči Iránu a jeho majetku, čím porušila svoje medzinárodné záväzky," uviedol Irán vo svojom podaní. "Irán úctivo žiada súd, aby rozhodol a vyhlásil, že nerešpektovaním imunity Iránu a jeho majetku Kanada porušila svoje medzinárodné záväzky," dodal. Kanada na tieto tvrdenia Iránu bezprostredne nereagovala, píše AFP.

Viac o téme: ŽalobaOznačenieKanadaIránMedzinárodný súdny dvorŠtát podporujúci terorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu