Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarsko ako ho nepoznáte: Päť nezvyčajných tipov na dovolenku a soľný unikát kúsok od našich hraníc.

Budapešť Advertoriál Zobraziť galériu (15)
Budapešť (Zdroj: @VisitHungary)

Návštevu Maďarska si mnohí asociujú s okúzľujúcou Budapešťou a jej historickými pamiatkami či gastronomickými zážitkami alebo jazero Balaton, kam viacerí chodievali tráviť leto. Maďarsko však toho ponúka omnoho viac. Jeho prírodné krásy i možnosti aktívneho oddychu, ocenia ako rodiny s deťmi tak aj nadšenci športu.

Budapešť patrí bezpochyby medzi najkrajšie mestá Európy, pre mnohých Slovákov je obľúbeným miestom na predĺžený víkend. Historické mesto ponúka množstvo kultúrnych pamiatok, kúzelných uličiek a vynikajúcich reštaurácií. Avšak popri kráse hlavného mesta nám možno uniká, čo ďalšie Maďarsko ponúka – jedinečnú prírodu, chutnú kuchyňu, jednoduchú dostupnosť a množstvo príležitostí aktívneho vyžitia ako pre fanúšikov turistiky, behu, cyklistiky, splavovania, ale aj wellnessu.

Národný modrý chodník

Národný modrý chodník je najznámejší turistický chodník v krajine, spája prírodné a historické poklady. Neexistuje maďarský turista, ktorý by nepočul o legendárnom Blue Trail - ide o najdlhší značený turistický chodník, ktorého história siaha do 30. rokov minulého storočia. Vedie od západu na východ v dĺžke 1168 kilometrov a je rozdelený na 27 úsekov. Počas svojej cesty ponúka najkrajšie prírodné a človekom vytvorené pamiatky Maďarska s viac ako tuctom pevností a hradov, rozhľadní, troch lokalít svetového dedičstva, ako je panoráma hlavného mesta z kopcov, stará dedina Hollókő, jaskyňa Aggtelek, jazero Balaton alebo vyhasnuté sopky v povodí Tapolca.

Maďarsko ako ho nepoznáte:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Getty Images)

Soľný kopec v Egerszalóku

Dedinka, ktorá je len kúsok od našich hraníc skrýva svetový unikát, ktorý sa nachádza len na troch miestach na svete - Pamukkalé v Turecku, Yellowstonskom Národnom parku v USA a Egerszalóku. Soľný kopec vznikol, keď pri hľadaní zemného plynu a ropy urobili niekoľko vrtov. Hoci pracovníci nenašli ani jedno, narazili na termálny prameň. Voda vyvierajúca na povrch po rokoch vytvorila vápencové usadeniny na ploche 1200 metrov štvorcových. Okrem unikátneho vzhľadu toto miesto ponúka liečebné kúpele s množstvom bazénov s vodou blahodárnou na ľudský organizmus.

Egerszalók - soľný kopec
Zobraziť galériu (15)
Egerszalók - soľný kopec  (Zdroj: @VisitHungary)

Egerszalók - soľný kopec
Zobraziť galériu (15)
Egerszalók - soľný kopec  (Zdroj: @VisitHungary)

Vodná túra v lese Gemenci

Pri vode ešte zostaneme. Hoci je Maďarsko bohaté na termálne pramene, tí aktívnejší by mohli viac oceniť vodnú túru v lese Gemenci. Ide o najväčší lužný les v Maďarsku, ktorý je zároveň súčasťou Národného parku Dunaj-Dráva. Vodná túra sa dá zvládnuť na kajaku alebo kanoe, návštevník si môže prejsť rôzne trasy a zoznámiť sa s chránenými vtákmi tejto oblasti, napríklad s belušou veľkou, volavkou popolavou alebo najväčšou populáciou bocianov čiernych na svete. Ak si však netrúfate na takúto jazdu, divokú prírodu si môžete vychutnať z výletnej lode. Toto miesto sa tiež spája s prvou lesnou železnicou, ktorá určite poteší hlavne menších turistov.

Morské oko na hore Megyer

Sopečné jazero na hore Megyer je prírodnou rezerváciou, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie výletné miesta vo Vihorlatských vrchoch. Je zapísané v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Dôvodom sú výnimočné bukové pralesy s 240-ročnými exemplármi, ktoré tento unikát obklopujú. Jazero vzniklo zosuvnými procesmi sopečných hornín. Dažďová voda zhromaždená v jame vytesanej do tufu, vytvorila jazero, z ktorého sa týčia skalné steny. Jeho scenéria turistom ponúka podmanivý pohľad.

Morské oko na Megyerhegyi
Zobraziť galériu (15)
Morské oko na Megyerhegyi  (Zdroj: @VisitHungary)

Morské oko na Megyerhegyi
Zobraziť galériu (15)
Morské oko na Megyerhegyi  (Zdroj: @VisitHungary)

Jazero Tisa

Druhé najväčšie jazero v Maďarsku leží uprostred Veľkej dunajskej kotliny. Vzniklo z dôvodu protipovodňovej ochrany. Jazero s jeho rozlohou 127 km² ponúka malý okruh dlhý necelých 70 kilometrov, ktorý sa pri rýchlejšom tempe dá prejsť aj za 3 - 4 hodiny alebo o 15 kilometrov dlhší okruh s pohodlnými zastávkami na kúpanie. Do svojho programu môžete pridať aj plavbu kompou medzi obcami Ároktő a Tiszacsege. Stojí za to naplánovať si niekoľkohodinovú zastávku v Poroszló v Ekocentre, kde si môžete zblízka pozrieť ryby v najväčšom sladkovodnom akváriu v Európe. Nachádza sa tu aj Vtáčia rezervácia patriaca Národnému parku Hortobágy. Medzi jazerom a jeho malými ostrovmi vedie niekoľko náučných chodníkov. V Sarude sa môžete zabaviť na tobogánoch, trampolínach či preliezačkách vodného ihriska Aquaglide.

jazero Tisa
Zobraziť galériu (15)
jazero Tisa  (Zdroj: @VisitHungary)

jazero Tisa
Zobraziť galériu (15)
jazero Tisa  (Zdroj: @VisitHungary)

Bonusový tip

Ak ste športovec a predsa vaše srdce prahne po Budapešti, tento tip vás určite zaujme. Hlavné mesto organizuje majstrovstvá sveta v atletike - kráľovnej športu. Ide o najväčšie podujatie v histórii Maďarska, ktoré sa bude konať od 19. do 27. augusta 2023. Výnimočnej udalosti za zúčastní 2 000 športovcov z viac ako 200 krajín. Vrcholové podujatie atletiky sa v strednej Európe uskutoční po prvýkrát. Budapešť ukáže svetu to najlepšie čo ponúka, športovci budú behať cez pamiatky svetového dedičstva.

Maďarsko ako ho nepoznáte:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Getty Images)

logo Maďarsko
logo Maďarsko

Advertoriál pripravený v spolupráci s Visit Hungary

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: VýletMaďarskoEgerszalókMegyer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu