Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Panika na burzách! Ďalšia potravina trhá cenové rekordy: Zdražovanie mieri aj na Slovensko, vieme kedy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - V dôsledku slabej úrody v Brazílii a Európe, chorobe rastlín v americkom štáte Florida a hurikánov, je pomarančový džús v súčasnosti na celom svete vzácny ako dávno nie. Spotrebitelia to zrejme čoskoro pocítia aj na svojich peňaženkách.

Odvetvie džúsov trpí slabou úrodou v mnohých regiónoch a klesajúcimi zásobami koncentrátu pomarančového džúsu v najvýznamnejšej dodávateľskej krajine, Brazílii, uviedol pre German Press generálny riaditeľ Zväzu nemeckého priemyslu ovocných štiav (VdF) Klaus Heitlinger. Koncentrát pomarančového džúsu je v súčasnosti na burze v USA niekoľkonásobne drahší. „Tovaru je málo a náklady na suroviny rastú. To znamená, že spotrebitelia musia byť pripravení aj na to, že pomarančový džús bude drahší,“ povedal odborník na toto odvetvie.

archívne video

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan o zastropovaní cien niektorých potravín na tri mesiace (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pochmúrna situácia: Trhy sa vyprázdnili

V tomto hodnotení nie je sám. Pochmúrny obraz situácie nedávno vykreslil aj šéf nemeckého výrobcu štiav Valensina Tino Mocken v rozhovore pre priemyselný časopis „Lebensmittel Zeitung“. Ceny koncentrátu pomarančového džúsu sú na rekordných úrovniach. Čo je ešte horšie, momentálne nie je čo kupovať, trhy sú vyprázdnené, opísal situáciu.

Produkcia v USA: Najnižšia za 56 rokov

Podľa najnovšej správy o trhu amerického ministerstva poľnohospodárstva bude globálna produkcia pomarančov v hospodárskom roku 2022/23 pravdepodobne päť percent pod úrovňou predchádzajúceho roka. Prepady v USA, kde produkcia pravdepodobne klesne na najnižšiu úroveň za viac ako 56 rokov, sú obzvlášť závažné, predpovedali experti. Hlavnými dôvodmi sú šírenie choroby rastlín – takzvané Citrus Greening a vplyv hurikánov na objem úrody na Floride.

Panika na burzách! Ďalšia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odhadov amerického ministerstva globálna produkcia pomarančového džúsu pravdepodobne klesne o 7 percent. Zásoby koncentrátov pomarančovej šťavy v Brazílii, odkiaľ pochádza 90 percent dovozu do EÚ, sú nižšie ako kedykoľvek predtým.

Žiadne problémy s čerstvými pomarančmi

Pre fanúšikov citrusov je tu však aj dobrá správa. Podľa Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) je situácia na trhu s čerstvými pomarančmi výrazne lepšia ako s koncentrátom šťavy. Pretože trhy s koncentrátom šťavy a čerstvými výrobkami sú jasne oddelené.

Viac o téme: CitrusyNedostatokPomarančový džúsKoncentrát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu