Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pokojná plavba sa zmenila na boj o život: Šokujúce slová očitých svedkov nehody! Na chvíle hrôzy nikdy nezabudnú

Potopenie jachty Carlton Queen v Červenom mori pri pobreží Egypta
Potopenie jachty Carlton Queen v Červenom mori pri pobreží Egypta (Zdroj: YouTube/Salvage and Wreck)

HURGHADA – Výletná plavba pri pobreží Egypta sa stala nočnou morou pre desiatky turistov. Loď sa v pokojných vodách náhle prevrátila a začal sa boj o život. Očití svedkovia tejto nehody poskytli svoje výpovede zo strašnej situácie. Loď mala veľký problém, ktorý bol dokonca spozorovaný ešte v prístave.

archívne video

Preplával som na lodi po tej istej trase ako Titanic - Milan bez mapy, cestovateľ a influencer (Zdroj: topky.sk)

Jeden z turistov výletnej lode Carlton Queen, ktorá sa potopila dňa 25. apríla pri pobreží egyptskej Hurghady, povedal, čo sa v osudné momenty odohrávalo. "Vedel som, že niečo je v poriadku, keď za oknom mojej kajuty začali plávať ryby. Začali sme kričať o pomoc. Nad nami začalo všetko búchať. Veľmi sme sa báli," povedal pre The Telegraph David Taylor (53).

Na lodi sa nachádzalo 26 turistov a deväť členov posádky. David v čase prevrátenia uviazol v podpalubí so svojím synom Christianom (21). Našťastie však neboli sami. Spoločnosť im robil skúsený potápač Suarez Meill, ktorý postupne kontroloval všetky kajuty. Len vďaka nemu sa David a Christian dostali odtiaľ preč.

Meilla držal núdzový poklop, cez ktorý sa postupne dostali von všetci uviaznutí ľudia v podpalubí. Vedel, že bude musieť nájsť inú cestu von, keďže nakoniec tam zostal posledný. Poklop sa nedal otvoriť, pretože počas prevrátenia lode sa kľučka na ňom zlomila. Meilla sa aj napriek tomu dokázal dostať z lode von. Všetci napokon prežili. Najhoršie ujmy na zdraví boli skôr psychckého charakteru. 

Prečo sa to stalo? 

Problémom bola samotná loď vyrobená ešte v roku 2002, no minulý rok prešla rekonštrukciou. Aj napriek tomu sa nedokázala v pokojných vodách udržať na hladine. Niektoré správy naznačujú, že po rekonštrukcii sa až príliš nakláňala na jednu stranu. Keď turisti nastúpili na palubu, len sa to zhoršovalo, až sa napokon celá loď prevrátila. 

Christian Hanson, potápač zo Spojeného kráľovstva, ktorý bol súčasťou posádky Carlton Queen, povedal, že už počas nalodenia 22. apríla (3 dni pred katastrofou) si všimol, že loď sa nakláňa do strany o niekoľko stupňov. Počas plavby sa mala nakloniť ešte výraznejšie, a to o 20 až 30 stupňov. Počas evakuácie došlo k ďalšej nehode, kedy vrak potápajúcej sa lode zničil jeden z dvoch nafukovacích člnov. "Tá skupinka mala šťastie. Prišli po nich ľudia z druého člnu," povedal Hanson. Spoločnosť Carlton Queen Red Sea sa odmietla k celej situácii vyjadriť. 

Viac o téme: LoďPotopenieEgyptAfrikaPreživšíCarlton QueenCarlton Quenn Red Sea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu