Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Dramatické zábery z Chorvátska: Obľúbené destinácie pod vodou, záplavy hrozia aj v Taliansku!

Záplavy v Chorvátsku
Záplavy v Chorvátsku (Zdroj: Youtube/Weather News Europe)

ZADAR - Nepriaznivé počasie a neustále padajúci dážď spôsobil vyliatie rieky Zrmanja a rieky Otuča z brehov v oblasti stredného Jadranu. Za 24 hodín spadlo v postihnutých oblastiach viac ako 300 mm zrážok. Pod vodou sa tak ocitlo mesto Obrovac ale aj obec Gračac pri Zadare. Mimoriadne intenzívny dážď však sužuje aj Taliansko.

Chorvátski hasiči a Štátna zásahová jednotka bola vyslaná do mesta Obrovac s evakuačnými člnmi. Najviac ohrození obyvatelia boli evakuovaní, informovali chorvátske médiá. Mimoriadne silný dážď však dostal do úzkych ľudí aj v iných obciach. V Kostajnici, malom meste v strede Chorvátska vyhlásili mimoriadny stav a meteorológovia a hydrológovia sa obávajú, že situácia sa môže ešte zhoršiť. V mestách a obciach plnili celú nedeľu nové vrecia s pieskom a všetky dostupné služby boli v plnej pohotovosti.

V Čunovskom kaštieli vzniká environmentálne a vzdelávacie centrum (Zdroj: TASR)

Prívalové dažde komplikovali situáciu aj na cestách. Hasiči boli privolaní k technickým zásahom a odstraňovaniu konárov z ciest. Rieky v postihnutých oblastiach dosiahli historickú úroveň a Zadarská župa vyhlásila stav núdze. Meteorológovia však varujú pred výdatnejšími zrážkami aj dnes a počas utorka, zasiahnuť by mali najmä oblasť pozdĺž Jadranu, v Gorskom kotare a Like.

Mimoriadna výstraha pred nepriaznivým počasím platí aj v Taliansku, informovalo talianske Leggo. V šiestich regiónoch vydali výstrahu pred búrkami a intenzívnym dažďom. V regióne Emilia-Romagna hrozí zosuv pôdy a na Sicílii platí dnes najvyšší stupeň výstrahy. 

Pod osobitným dohľadom sú rieky a potoky v Romagne a Bologni. V obci Forlivese a Cesenate bolo evakuovaných viac ako 160 ľudí pred hroziacim zosuvom pôdy.  V Palerme preventívne zatvorili školy a starosta Roberto Lagalla vyzval ľudí, aby obmedzili cestovanie alebo v prípade ak je to nutné vyhli sa podchodom a cestám pri vodných tokoch.

Viac o téme: ZáplavyTalianskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu