Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty siedmy (14. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

BERLÍN - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny. Zelenskyj priletel z Ríma, kde sa stretol s pápežom Františkom, talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérkou Giorgiou Meloniovou, informuje agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 444

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 444 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Zelenskyj pricestoval do Paríža, bude rokovať s Macronom.

21:35 Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes naznačil, že si Rusi mohli štyri vojenské lietadlá, ktoré sa podľa ruských médií zrútili v sobotu v ruskej Brjanskej oblasti, zostreliť sami. Informovala o tom agentúra AP.

21:00 Jedno dievča vo veku sedem rokov bolo medzi zranenými pri útoku ruského delostrelectva 14. mája na Prymorske v Záporožskej oblasti, uviedol guvernér oblasti Jurij Malashko.

20:45 NATO pracuje na návrhu vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý bude predstavený na júlovom summite aliancie vo Vilniuse.

20:00 Cenu Karola Veľkého za prínos k zjednoteniu Európy získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský ľud.

19:30 Ministerstvo obrany v Kyjeve v nedeľu oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú obsadiť už od vlaňajšieho augusta. Informovala o tom agentúra AFP. 

"Dnes naše jednotky dobyli viac než desať nepriateľských pozícií na severných a južných predmestiach Bachmutu," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

19:00 Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu odovzdali v sobotu v nemeckom meste Aachen Medzinárodnú cenu Karola Veľkého za rok 2023. Dostali ju "za obranu nielen suverenity svojej krajiny a životov jej občanov, ale aj Európy a európskych hodnôt", informujú agentúra DPA a web týždenníka Die Zeit

18:35 Zelenskyj sa stretol s členmi nemeckého bezpečnostného kabinetu. Ukrajinský prezident po návšteve Berlína navštívi Francúzsko, informovala agentúra AP.

18:00 Ukrajina patrí do európskej rodiny, v ktorej ju čaká európska budúcnosť. Vyhlásil to dnes nemecký kancelár Olaf Scholz v západonemeckých Cáchách pri príležitosti odovzdania Medzinárodnej ceny Karola Veľkého ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu.

17:35 Najmenej troch civilistov a vodiča sanitky zranili ruské rakety Grad 14. mája v dedine v Záporožskej oblasti, uviedla prezidentská kancelária.

17:15 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ozbrojené sily útočili vysoko presnými zbraňami dlhého doletu "na miesta dislokácie ukrajinských ozbrojených síl". Zasiahnuté boli podľa rezortu všetky ciele vrátane tamojších "skladov munície, zbraní a vojenského vybavenia", ktoré Ukrajine dodali západné krajiny.

17:00 Ruské delostrelectvo zabilo 64-ročného muža v dedine v Chersonskej oblasti, uviedol 14. mája guvernér Oleksandr Prokudin.

16:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte dnes večer dorazí do Paríža, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje. Zelenskyj je dnes na návšteve Nemecka, kde sa stretol s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a so spolkovým kancelárom Olafom Scholzem. 

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

16:00 Ukrajina dnes oslavuje Deň matiek.

15:35 Dvaja ruskí vojenskí velitelia prišli o život pri bojoch neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Informuje  správa agentúry AFP, ktorá podotýka, že takéto oznámenia sú zo strany Moskvy zriedkavé. 

15:00 Príchod ruských útočníkov do Bakhmutu skončil pre mesto apokalypsou.

14:25 V Charkove bola prvýkrát umiestnená biointegrovaná protéza pre psa - prišiel o labku v dôsledku ostreľovania ruských útočníkov. Implantát bol vytlačený 3D tlačou.

13:55 Pápež František vyzval v nedeľu - deň po stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským - na modlitby za Ukrajinu. Nech Boh "zmierni utrpenie sužovanej Ukrajiny a všetkých vojnou a násilím zranených národov," uviedol František, ktorý v sobotu prijal Zelenského na súkromnej audiencii v Ríme.

pápež František
Zobraziť galériu (5)
pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Pápež sa modlil aj za mier na Blízkom východe, ako i za ukončenie násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Zbraňami nemožno dosiahnuť bezpečnosť ani stabilitu, upozornil."Len sa zničí akákoľvek nádej na mier," dodal František.

13:50 V Charkove bola prvýkrát nasadená biointegrovaná protéza pre psa - prišiel o labku v dôsledku ostreľovania ruských útočníkov. Implantát bol vytlačený 3D tlačou.

13:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Nemecku za najväčší balík vojenskej pomoci od začiatku vojny.

13:00 Hovorca Vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat povedal, že "bojové lietadlá a vrtuľníky v Brjanskej oblasti boli zostrelené ruským systémom protivzdušnej obrany".Celkovo boli podľa neho zostrelené 2 lietadlá a 3 vrtuľníky.

12:30 Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné, uviedol v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Berlíne. "Povedal som to už mnohokrát, a zopakujem to tu aj dnes: budeme vás podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné," vyhlásil Scholz na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (5)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud. Ukrajinský prezident na stretnutí s nemeckým kancelárom zároveň uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium. "Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia... Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš," uviedol Zelenskyj.

12:00 Regionálny vojenský komisariát Murmansk dnes v noci začal horieť. Neznáma osoba rozbila sklo na podlahe pivnice, rám naplnila zápalnou zmesou, zapálila a utiekla. Oheň zachvátil nábytok a spotrebiče v kancelárii sociálnej starostlivosti.

11:30 Dôsledky ostreľovania Ternopilu útočníkmi. Prinajmenšom dvaja ľudia utrpeli zranenia pri ruských raketových útokoch na západoukrajisnké mesto Ternopi. Zmienené mesto je domovom elektro-popovej dvojice Tvorchi, ktorá prezentovala Ukrajinu na tohoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia.

Rusko, ktorému účasť na Eurovízii nepovolili, ostreľovalo v noci na nedeľu Ternopiľ, zatiaľ čo sa v anglickom Liverpoole konalo finále tejto pesničkovej súťaže. Pri prvej vlne raketových útokov, ktorá v noci na dnes zasiahla Ternopiľ, boli zranení prinajmenšom dvaja ľudia. Útoky zároveň v meste spôsobili požiare, ktoré horeli zhruba do 02.30 h miestneho času, uvádza denník The Guardian.

11:00 Prezident Zelenskyj sa stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

10:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v nedeľu v Berlíne Nemecku za podporu v obrannom boji v útočnej vojne, ktorú proti jeho krajine vedie Rusko.

"V najťažšom období v modernej histórii Ukrajiny sa Nemecko preukázalo ako skutočný priateľ a spoľahlivý spojenec, ktorý v boji za obranu slobody a demokratických hodnôt rozhodne stojí na strane ukrajinského ľudu," napísal Zelenskyj po anglicky do návštevnej knihy po tom, čo ho vo svojej rezidencii v paláci Bellevue prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

10:00 Ukrajinské letectvo zostrelilo v noci 25 dronov a 3 rakety útočníkov.

9:30 Zelenskyj za „zatvorenými dverami“ navrhol zaútočiť na územie Ruska a ropovod, ktorým dodáva ropu do Maďarska.

Píše o tom Washington Post s odvolaním sa na dokumenty Pentagonu, ktoré unikli do siete.

9:00 Krajiny G7 a EÚ v rámci 11. balíka sankcií proti Rusku zamýšľajú zakázať dovoz ruského plynovodného plynu na trasách, cez ktoré #Moskva predtým obmedzila dodávky.

8:30 Rozsiahle bezpečnostné opatrenia zaviedli v nedeľu v súvislosti s návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nemeckej metropole Berlín. Polícia posilnila svoju prítomnosť v centre mesta, kde platia aj výrazné dopravné obmedzenia.

Prísne bezpečnostné opatrenia sú v platnosti najmä pre obyvateľov v okolí vládnych budov v centrálnej berlínskej štvrti Mitte, píše DPA. Rezidenti dotknutých oblastí metropoly, najmä v okolí sídla kancelára a prezidenta, boli vyzvaní, aby mali v záujme legitimácie pri sebe osobné doklady. Nad oblasťou lietali aj vrtuľníky.

8:00 Ruské sily zaútočili na Chersonskú oblasť a zranili 6 ľudí.

Ruské sily za posledný deň vystrelili 90-krát na Chersonskú oblasť, pričom vypálili 434 granátov z ťažkého delostrelectva, Grad MLRS, tankov, granátometov, bezpilotných lietadiel a letectva, uviedol oblastný guvernér Oleksandr Prokudin.

7:30 V regióne Ternopil v dôsledku ruského útoku boli zničené 2 vidiecke domy a 12 bolo poškodených, civilné obchodné a hospodárske zariadenia a 9 nákladných áut bolo poškodených úlomkami rakiet.

7:00 Zatiaľ čo okupanti vypúšťajú „Kalibry“ smerom na západnú Ukrajinu, v Rusku je oheň a panika. V regióne Samara horí továrenský obchod, plocha požiaru je 6 tisíc metrov štvorcových.

6:30 "Určite to uvidíte a Rusko to určite pocíti" Volodymyr Zelenskyj povedal, že prvé dôležité kroky ukrajinskej protiofenzívy sa uskutočnia "čoskoro".

"Pripravujeme sa veľmi vážne. A určite sa uskutočnia veľmi vážne kroky. Viem, že všetci sme motivovaní. A nielen tí, ktorí tento plán poznajú, ale aj naši ľudia... Neviem vám povedať [kde a kedy začne protiofenzíva]. Ale určite to uvidíte a Rusko to určite pocíti. Veríme vo víťazstvo a veríme, že prvé dôležité kroky budú čoskoro," povedal Zelenskyj v rozhovore pre talianske médiá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priletel do Nemecka

"Už sme v Berlíne. Zbrane. Silný balík. Protivzdušná obrana. Rekonštrukcia. EÚ. NATO. Bezpečnosť," napísal na Twitteri. Nemecké ministerstvo obrany v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM.

Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol oficiálne potvrdený, ale podľa miestnych médií sa očakáva, že ráno sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Podľa agentúry DPA Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého. Ide o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu