Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty piaty (12. mája 2023)

Ukrajinskí vojaci pripravujú strely zo samohybných húfnic. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci pripravujú strely zo samohybných húfnic. (Zdroj: SITA/Iryna Rybakova via AP)

KYJEV - Ruskí vojaci pokračovali vo štvrtok v útokoch vo východoukrajinskom meste Bachmut a v jeho okolí, a napriek ich nedávnym územným stratám v tejto oblasti. Informuje o tom správa tlačovej agentúry DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 442

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 442 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi plánuje tento mesiac predložiť Bezpečnostnej rade OSN dohodu s Ruskom a Ukrajinou o ochrane Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). To naznačuje, že dohoda je už blízko. Pre agentúru Reuters, pre ktorú to uviedli štyria diplomati. Správu citoval aj portál britského denníka The Guardian.

21:30 V internom memorande Európskej únie sa uvádza, že Ukrajina stratila 13 000 vojakov od začiatku rozsiahlej ruskej invázie, informoval Euractiv. V memorande sa tiež uvádza, že 35 000 ukrajinských vojakov bolo zranených.

21:25 V okupovanom Luhansku hlásili výbuchy. Podľa ruských štátnych médií boli hlásené dva výbuchy v okupovanom Luhansku.

21:20 Členské štáty Európskej únie Cyprus a Malta zrušili po invázii Ruska na Ukrajine niekoľko desiatok takzvaných zlatých pasov, ktoré vydali ruským občanom. V piatok o tom informovala EÚ, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA. Slovné spojenie "zlaté pasy" sa používa pre spornú prax predávania občianstva štátnym príslušníkom nečlenských štátov EÚ, väčšinou výmenou za investície.

20:30 Plánovaná ukrajinská protiofenzíva, ktorej cieľom má byť získať späť územie okupované Ruskom, má veľkú šancu na úspech. Ukrajincom však môže spôsobiť veľké straty, ak Rusko dobre využije svoju pripravenú obranu. V rozhovore pre agentúru Reuters to v piatok povedal český prezident Petr Pavel.

20:10 Rusko v piatok vyhlásilo, že rozhodnutie Spojeného kráľovstva posielať Ukrajine rakety s dlhým doletom Storm Shadow je "extrémne nepriateľský" krok. Informuje tlačová agentúra AFP.

20:0Ruské sily ostreľovali aj južnú Chersonskú oblasť, pričom zasiahli dom v okrese Kakhovka, kde podľa regionálnej prokuratúry zahynuli dve ženy. Ďalší traja civilisti boli údajne zranení pri ruských útokoch na Doneck a Chersonský región.

19:31 Ukrajina chce ukončiť vojnu s Ruskom do tohtoročnej zimy. Uviedol to v piatok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. Informuje agentúra DPA. Ukrajina podľa Danilova plánuje oslobodiť všetky svoje územia vrátame polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

19:03 Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že by rád zapojil lídrov afrických krajín do mierových rokovaní o Ukrajine. Uviedol to v telefonáte so svojím juhoafrickým náprotivkom Cyrilom Ramaphosom, píše agentúra TASS, podľa ktorej hovor iniciovala Juhoafrická republika. Putin a Ramaphosa spolu deň po tom, čo veľvyslanec Spojených štátov obvinil JAR, že poskytla zbrane a muníciu Rusku, čo by znamenalo porušenie deklarovanej neutrality africkej krajiny v konflikte na Ukrajine.

18:00 Dvaja ruskí piloti zahynuli pri piatkovej havárii vojenského vrtuľníka Mi-28 na Krymskom polostrove. Uviedli to ruské médiá s odvolaním na ruské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

17:15 Polícia v ruskom meste Petrohrad vytvorila protidronovú jednotku, ktorá má odhaľovať bezpilotné lietadlá. Ide o opatrenie po podozrivom útoku na Kremeľ zo začiatku mája. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters a následne portál britského denníka The Guardian.

17:10 Podporovatelia Kyjeva chápu, že ohlásená ukrajinská protiofenzíva možno nepovedie k úplnému vytlačeniu ruských vojakov a k definitívnej porážke Ruska vo všetkých okupovaných oblastiach, povedal ukrajinský vojenský analytik Olexandr Musijenko. "Musíme byť pripravení na to, že vojna bude pokračovať aj na budúci rok – alebo že sa možno skončí tento rok," povedal Musijenko pre ukrajinskú rozhlasovú stanicu Radio NV.

17:05 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak privítal v piatok správy o ďalších raketách dodaných Kyjevu, uviedol však, že nie sú "náhradou" za stíhačky. Zopakoval zároveň výzvu Ukrajiny na dodanie moderných bojových lietadiel typu F-16 zo strany Západu, informuje stanica Sky News.
        

16:40 Cyprus v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu spolupracuje s írskymi a americkými vojenskými expertmi pri výcviku dvoch skupín ukrajinských odmínovačov. V piatok to oznámil cyperský minister obrany Michalis Jorgallas. Informuje agentúra AP. Prvá skupina 24 Ukrajincov v súčasnosti absolvuje výcvik v cyperských vojenských zariadeniach, ďalšia by mala prísť budúci mesiac, spresnil minister.

16:20 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda odvrátila útoky Ukrajiny a z taktických dôvodov sa stiahla z niektorých pozícii. Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin to označil za útek.  Informujú agentúry DPA a AFP. "Všetky útoky ukrajinskej armády boli odvrátené. Ruské sily nedopustili žiadne prelomenie obrannej línie," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajina podľa jeho slov útočila pozdĺž celej 95-kilometrovej línie s účasťou viac než 1000 vojakov a približne 40 tankov.

16:16 Jevgenij Prigožin, šéf ruskej štátom podporovanej žoldnierskej skupiny Wagner Group, ponúkol ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi návštevu Rusmi kontrolovanej časti Bachmutu, aby zhodnotil situáciu na bojisku.

15:40 Prigožin zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že jednotky pravidelnej ruskej armády utekajú z pozícií na krídlach bachmutského frontu. Ruská obrana sa tu podľa neho rúti. "Pokusy ministerstva obrany v informačnej oblasti zahladiť situáciu vedú a povedú ku globálnej tragédii pre Rusko. Treba okamžite prestať klamať," dodal.

15:29 Dopravný podnik hlavného mesta Prahy (DPP) daroval ukrajinskému mestu Mykolajiv dva autobusy. Praha tým chce v spolupráci s neziskovou organizáciou Človek v tiesni pomôcť pri obnove dopravnej infraštruktúry, ktorú zničili ruské útoky. O odovzdaní vyradených vozidiel informoval na sociálnej sieti Twitter pražský primátor Bohuslav Svoboda.

"Spoločne so zástupcami DPP sme dnes odovzdali ukrajinskému mestu Mykolajiv dva autobusy Irisbus Crossway, už za pár týždňov by tam mali byť v prevádzke," uviedol Svoboda. Podľa stanice ČT24 sú to stroje, ktoré v Prahe jazdili od roku 2008.

14:56 Poľský Senát schválil rezolúciu o rýchlom vstupe Ukrajiny do NATO. Senát údajne podporil zrýchlený vstup Ukrajiny do NATO podľa vzoru Švédska a Fínska a vyzval, aby bol júlový summit aliancie kľúčovým krokom na tejto ceste.

14:25 Rusko považuje riadené strely typu Kalibr za kľúčový potenciál pre údery hlboko vnútri ukrajinského územia s cieľom narušiť očakávanú protiofenzívu, informovalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

13:20 Zvuk sirén leteckého poplachu sa v dôsledku pokračujúcej ruskej agresie stal súčasťou každodenného života obyvateľov ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje správa stanice Sky News.

13:10 Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prijme v sobotu v Ríme taliansky prezident Sergio Mattarella. Oznámila to v piatok talianska prezidentská kancelária, uvádza agentúra DPA.

12:48 Rusko v piatok odmietlo obvinenia zo zasahovanie do vnútorných záležitostí Turecka, s ktorými vo štvrtok prišiel jeden z kandidátov nedeľných prezidentských volieb Kemal Kiličdaroglu.

12:40 2 zabití a 22 zranených pri ruských útokoch proti Ukrajine za posledný deň. Ruské jednotky za posledných 24 hodín zasiahli 161 ukrajinských osád, informovalo 12. mája mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany.

11:50 Turecký minister obrany Hulusi Akar v piatok oznámil, že predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more je na dosah. Platnosť súčasnej dohody má vypršať 18. mája, informuje agentúra AFP.

10:10 Ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu piatok oznámilo, že osobitný čínsky predstaviteľ odcestuje v pondelok na návštevu Ukrajiny, Poľska, Francúzska, Nemecka a Ruska v rámci "úsilia o podporu mierových rokovaní". Informuje o tom denník The Guardian a agentúra AFP.

9:45 Ukrajina v piatok uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti zničeného priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, o ktoré sa už celé mesiace zvádzajú ťažké boje. Informuje o tom správa AFP.

9:05 Žaloba na britskom súde na Vagnerovu skupinu by mala väčší efekt, než označenie tejto súkromnej ruskej žoldnierskej skupiny za teroristickú organizáciu, uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Informujú o tom správy agentúr PA Media a DPA.

Britský minister obrany Ben Wallace
Zobraziť galériu (3)
Britský minister obrany Ben Wallace  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

8:00 Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut. Informuje o tom správa agentúry AFP.

7:45 Kemal Kiličdaroglu, hlavný volebný súper prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vo štvrtok obvinil Rusko zo šírenia "deep fakes" pred víkendovými prezidentskými a parlamentnými voľbami v Turecku. Informuje o tom správa tlačovej agentúry AFP.

"Drahí ruskí priatelia. Stojíte za fotomontážami, konšpiráciami, deep fakes a nahrávkami, ktoré boli včera odhalené v tejto krajine," napísal Kiličdaroglu na Twitteri bez uvedenia podrobností. "Ak chcete, aby naše priateľstvo pokračovalo aj po 15. máji, dajte ruky preč od tureckého štátu. Stále sme za spoluprácu a priateľstvo," dodal.

7:43 Výbuchy v Belgorode.

7:23 V centre Rusmi okupovaného Melitopolu v Záporožskej oblasti bolo počuť silný výbuch, informoval exilový starosta Ivan Fedorov v Telegrame skoro ráno 12. mája.

7:04 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba apeloval vo štvrtok počas návštevy Guatemaly na všetky krajiny Latinskej Ameriky, aby odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine. Informuje o tom správa agentúry AFP.

6:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude môcť predniesť videoprejav vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia, ktoré sa bude konať v sobotu. Vo štvrtok to oznámili organizátori podujatia. Informuje o tom správa agentúry AFP.

6:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo svojom pravidelnom večernom prejave povedal, že na ceste k členstvu v Európskej únii vypracoval "rozsiahly strategický plán" na reformu trestného práva Ukrajiny a tamojšieho systému trestného stíhania. Informuje o tom správa agentúry DPA.

6:00 EÚ nezaznamenala žiadne významné pašovanie zbraní do Európy z vojnou poznačenej Ukrajiny. Uviedla to vo štvrtok počas návštevy Kyjeva vrcholná predstaviteľka Európskej komisie pre vnútorné záležitosti EÚ Ylva Johanssonová. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Nové ruské útoky

Ruské útoky sú podporované aj bojovými lietadlami, oznámil ukrajinský generálny štáb vo štvrtok večer vo svojej dennej situačnej správe, z ktorej citovala DPA. Stav na fronte je stále nezmenený.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Nové ruské útoky boli hlásené aj z mesta Marinka. Celkovo bolo vo štvrtok evidovaných okolo 30 útokov ruskej armády vo východnej sekcii frontov - neďaleko Bachmutu, Marinky, Avdijivky a Lymanu, napísal v správe ukrajinský generálny štáb.

Rusko vedie vojnu proti Ukrajine už vyše 14 mesiacov. Ruskí vojaci sa už niekoľko mesiacov pokúšajú rozšíriť svoje územné zisky na východe krajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu