Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Malta často čelí iným hrozbám, než aké poznáme doma, povedal Mišík

Peter Mišík na Malte
Peter Mišík na Malte (Zdroj: Twitter/MinisterIanBorg)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík 12. júna 2023 na Malte rokoval s ministrom zahraničných vecí Ianom Borgom a podpredsedom maltského parlamentu Davidom Agiusom. Témou stretnutí boli bilaterálna spolupráca v ekonomickej a kultúrnej oblasti, migrácia, ruská agresia proti Ukrajine, reforma inštitúcií EÚ či ochrana novinárov.

"Malta často čelí iným hrozbám, než aké poznáme doma. Avšak problémy spojené s migráciou či vojnou na Ukrajine poznajú aj tu. Navyše spolu často súvisia. Aj preto sme sa s pánom ministrom pokúšali hľadať systémové riešenia," uviedol Mišík. Partneri hovorili aj o nadchádzajúcom summite NATO, možnostiach rozvoja ekonomickej spolupráce, ale aj vzájomného turizmu, v ktorom si obe krajiny majú navzájom čo ponúknuť.

Štátny tajomník diskutoval s Davidom Agiusom o spolupráci v oblasti vysokých škôl, turizmu, ale aj o vzájomných pozíciách v oblasti migrácie. Mišík sa v rámci pracovnej cesty pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických stykov zúčastnil na slávnostnom koncerte v rámci "Slovenských dní na Malte" v katedrále svätého Jána vo Vallette spojeným s recepciou za účasti prezidenta Malty Georga Vellu.

Jedinečné prepojenie kultúr: pred obrazom talianskeho maliara Caravaggia zaznela slovenská fujara, ktorá je najtypickejším slovenským nástrojom zapísaným organizáciou UNESCO do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Viac o téme: SpoluprácaMaltaPeter Mišík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu